Gå til sidens hovedinnhold

Pakken som redder liv

Mange nattulykker til sjøs kunne vært unngått dersom båtførerne gjorde et minimum av anstrengelser for å bli sett.

Sikkerhetspakke i vannett veske er løsningen dersom du akter å ferdes på havet i nattemørket. En slik pakke består av utstyr for å bli sett, og utstyr for å bli funnet dersom uhellet er ute.

I siste del av sommeren skjer flest tragiske ulykker. Denne helgen ga nok et bevis på at mørket skaper tragiske uhell på sjøen. Flere forsikringsselskaper, Sjøassistanse og Redningsselskapet anbefaler en enkel sikkerhetspakke om bord.

Mindre båter har dårlig lanterneutrustning. Maskintrøbbel med påfølgende strømbrudd er ofte årsaken til at små fritidsbåter ikke blir sett. Lommelykten som av og til finnes om bord har som regel batterier fra i fjor, og er ingen god løsning. Fra slutten av juli er nattemørket tett. Samtidig er svært mange småbåter på fjorden.

«Usynlige fartøyer»
Redningsselskapet rapporterer om svært mange «usynlige» fartøyer og om folk som har forvillet seg bort i mørket uten å kunne avgi signal om hvor de er. Kombinert med generell høy fart på sjøen - er dette de reneste dødsfeller.

De større skipene fanger som regel opp en umerket båt via svært gode radarsystemer. Men større fritidsbåter er ikke like oppmerksomme.


Sikkerhetspakke
Det svarer seg å kjøpe en såkalt sikkerhetspakke, dersom du er ute i fritidsbåt om natten. Den er dyr – cirka 5500 kroner – men er en god venn i nøden. Pakken inneholder strobelykt. Dette er en utrolig hjelp for å varsle i mørket.

Godkjent nødpeilesender av høy kvalitet er med i den vanntette og flytende vesken som er lett å ta med seg i en hastesituasjon. Vi for vår del mener en par nødraketter godt kan etterfylles i bagen.

Blink
Pakken er utrolig praktisk og gjør at du garantert blir funnet – og sett - om du skulle havne i trøbbel. En vanntett strobelykt gir kraftige blink. I klart vær er lyset synbart på 10 kilometers avstand. Lykten er vanntett ned til 50 meter og beregnet for bruk på dekk, eller i en liten båt om natten.

Mange opplever at mørket eller dis kommer raskt og før man venter. Da trengs ekstrautstyr.

Lykten egner seg også godt som lys for dem som driver med nattdykking. Lykten er 110 millimeter lang og veier fattige 150 gram inklusive batterier.

Sjekk lanterner
Det er også lurt å ta en ekstra sjekk av lanterner og ladesystemer før høstturene. De lyse sommernettene er borte for i år. Nå er det bekmørkt når du skal hjem etter festen eller familiebesøket.

Mange med liten båt slurver med lanterneføring. Det er unødvendig. Det finnes enkle lanternesystemer som kan festes direkte på en kontakt på skroget. Lanternene kan pakkes ned når man bruker båten på dagtid.

2000 i bot
Kravet er at alle båter under sju meter skal ha et hvitt lys. Hvis de går fortere enn sju knop skal det også være rødt og grønt lys til sidene. Reglene har vært slik i mange år, men politiet ser at det er stor uvitenhet rundt dette blant båtfolket.

Det koster 2000 kroner å bli tatt uten lanterner montert på båten. Mørklagte lanterner straffes med forelegg på 1500 kroner.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken