Gå til sidens hovedinnhold

- Palestinerne har brutt våpenhvilen

Befolkningen på Gaza tør ikke feire krigens slutt.

Tirsdag brøt Hamas våpenhvilen, da det ble skutt mot israelske soldater som fremdeles befinner seg i Gaza, melder haaretz.com.

I to separate hendelser ble skudd løsnet, i det som er det første bruddet på den tosidige våpenhvilen fra søndag.

Ingen skal ha blitt skadd i angrepene, som fant sted i nærheten av grenseovergangen i Kissufim og i sentrum av Gaza. I det ene tilfelle svarte de israelske soldatene på ildgivningen.

Rakettangrep
Tidligere på dagen skal en palestinsk rakett ha blitt avfyrt mot Israel, men den skal aldri ha nådd over grensen, ifølge den israelske hæren (IDF)

Dermed har den skjøre våpenhvilen fått seg en knekk. Det er ikke gode nyheter for sivilbefolkningen.

- Ikke lett å glemme
- Det er ikke lett å glemme det som skjer i en krig. Vi er glade for våpenhvilen men det er ingen som feirer ennå. Vi vil ha en permanent fred. Blokaden på Gaza må ta slutt. Vi håper at Gaza åpnes opp for resten av verden og at vi kan jobbe, og leve, som alle andre, skriver Jaward Harb i sin blogg.

Harb bor sammen med familien sin i Rafah. Han jobber for hjelpeorganisasjonen Care i flere år, som prosjektleder ved flere kvinnesentre i Gaza.

Siden søndag har det vært våpenhvile mellom Israel og Hamas og deres allierte, og palestinerne kan igjen bevege seg fritt - og se ødeleggelsene

Stillheten etterpå
I tre uker levde han og resten av befolkningen på Gaza under konstant frykt for å bli truffet av israelske granater.

- Det første jeg la merke til var stillheten. For første gang på tre uker var det ingen bomber, ingen skrik. Våpenhvile, skriver Harb. Han har blogget gjennom hele krigen, og Nettavisen har tidligere fortalt om familiefarens redsel og bekymring.

Les: - Vi venter på å bli bombet

Endelig søvn
- I går kveld, for første gang på tre uker, klarte jeg å sove i seks timer. Barna våre sov fredelig. De var ikke bekymret eller redde. Jeg kan se på at de sover og ikke bekymre meg for om en bombe skal falle på huset. Jeg føler meg som et menneske igjen.

Til tross for våpenhvilen, ble det sendt raketter fra Gaza mot Israel, noe israelske styrker svarte på.

- Den første dagen var alle litt skeptiske, ikke helt avslappet, særlig når vi hørte at det var luftangrep i nord og vi fortsatt kunne se flyene over oss.

Ut før Obama skal inn
Statsminister Ehud Olmert har planer om å trekke ut alle israelske styrker fra Gaza før Barack Obama innsettes som president i USA tirsdag.

Israelske soldater patruljerer grensen mot Gaza, og står klar til å gripe inn dersom vilkårene for våpenhvilen brytes.

Det ble de altså tirsdag.

Sivile tap
- Alle er lettet for at våpenhvilen er her, men mange bekymrer seg over skadene på folk, infrastrukturen, alt. Mange sier at folk i Gaza ble forlatt av hele verden. Det er så mye skade, så mye som er ødelagt, sier Harb.

- Ett hundre døde kropper ble funnet i går, under ruinene. Det er sjokkerende, de har ligget der i tre uker. I stillheten snakker folk om hvor trist det er. De tenker på hvor mye de led.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon skal besøke Gaza for å få et overblikk over ødeleggelsene.

- Generalsekretæren ønsker å vise sin solidaritet med folket i Gaza, som har lidd så mye de siste.

1300 palestinere mistet livet i den 22 dager lange krigen og over 5000 ble skadd. Flere hundre av de drepte er barn.