Gå til sidens hovedinnhold

- Palestinerne vil få sin egen stat

President George W. Bush sier han er overbevist om at palestinerne vil få en egen stat.

President George W. Bush er i Ramallah på Vestbredden hvor han holder samtaler med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

- Jeg er overbevist om at med den nødvendige hjelpen, så vil en palestinsk stat komme for dagen, sa Bush under sitt besøk i Ramallah på Vestbredden torsdag, melder CNN.

Videre så sier Bush at han har stor tro på at det vil bli signert en fredsavtale mellom Israel og palestinerne før han går av som president i januar neste år.

- Jeg mener at det er mulig, ikke bare mulig, men jeg mener at det vil bli signert en avtale før jeg går av som president, sier Bush.

Gjenoppta prosessen
Dette er Bushs første besøk til regionen som sittende president, og han håper at besøket vil bidra til at palestinske og israelske ledere vil gjenoppta den stagnerte fredsprosessen.

- Hvis du spør meg, så har jeg dyttet dem fremover i riktig retning. Besøket mitt er et ganske vesentlig dytt, sa presidenten under en felles pressekonferanse med statsminister Ehud Olmert i Israel onsdag.

Bush skal i løpet av sin ukeslange Midtøsten-reise besøke flere arabiske land som er USAs allierte.

- Arabiske ledere har en plikt til å anerkjenne Israels viktige bidrag til fred og stabilitet i Midtøsten, samt oppmuntre og støtte palestinerne i deres tøffe valg, sa Bush onsdag.

Tostatsløsning
Olmert og Abbas ble enige om å forsøke på få på plass en tostatsløsning innen utgangen av 2008 under en Midtøsten-konferanse i Annapolis i USA i november i fjor. Men mange mener at dette vil være en umulighet så lenge rakettangrepene fortsetter fra Gaza, og så lenge den israelske bosettingen fortsetter i de palestinske områdene.

Bush nekter å møte representanter fra den palestinske fraksjonen Hamas, som anses for å være en terrororganisasjon, under Midtøsten-besøket. Hamas tok over kontrollen i Gaza i fjor sommer og det er nettopp i Gaza hvor militante palestinere utfører rakettangrep mot israelske mål.

Bush er den andre sittende amerikanske presidenten som besøker de palestinske områdene. Bill Clinton var der i 1998.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene