Gå til sidens hovedinnhold

Pandaer i storpolitisk spill

Taiwan nekter å ta imot gave fra Kina.

Taiwan har for andre gang nektet en temapark å hente to pandaer fra Kina, i frykt for at myndighetene i Beijing vil bruke dyrene i et forsøk på å styrke den taiwanske befolkningens viljen til å godta en politisk forening mellom de to landene.

Taiwans landbruksdepartement ga sist uke temaparken Leofoo beskjed om at grundigere undersøkelser om pandaens levesett må til for at det skal være aktuelt å innføre dyrene. I tillegg krever taiwanske myndigheter at Kina skriftlig garantere for sin del av flyttingen av de to pandaene, melder Reuters.

Kina har hevdet suverenitet over Taiwan siden den kinesiske borgerkrigen endte i 1949, og Kina har truet med maktbruk dersom øyriket formelt erklærer selvstendighet. De siste årene har likevel myndighetene i Beijing flere ganger forsøkt å gjøre et vennligere inntrykk på befolkningen i Taiwan.

- Kina forsøker å overta landet vårt. Man kan dra til Kina for å se pandaer, hvorfor må de komme hit? sa formann Chen Ming-tong i Taiwans innenrikskomité, på en pressekonferanse tirsdag.

De to pandaene bor nå i Wolong Gigant-panda forskningssenter sør i Kina og ble første gang gitt til Taiwan i 2006. Hannen heter Tuan Tuan og hunnen Yuan Yuan - Ord som satt sammen betyr «forent» på kinesisk.