Gå til sidens hovedinnhold

Papegøye kan bøye verb

En papegøye som kan 950 ord, bøyer verb og har humoristisk sans gjør at forskerne må revurdere måten mennesker og dyr kommuniserer på.

Seks år gamle N’kisi av typen afrikansk grå, er en av de mest avanserte brukerne av menneskelig språk i dyreverdenen. Fuglen er i stand til å bruke ord i riktig kontekst, og kan bøye verb i presens, preteritum og futurum.

I tillegg bruker N’kisi kreativitet til å finne nye ideer. Den sier for eksempel «flied» i stedet for «flew», noe som ville vært riktig dersom det engelske verbet hadde vært regelrett. N’kisi har også funnet opp frasen «pretty smell medicine» om eierens aromaterapi-oljer, skriver Ananova.

Humor
Han kan også assosiere bilder med virkelige mennesker. Da han for første gang møtte primatolog Jane Goodall, etter å ha sett bilde av henne sammen med aper, sa N’kisi: «Got a chimp?».

Han viser også en svært tørr sans for humor. Da en annen papegøye hang opp ned fra pinnen sin, kommenterte N’kisi: «You got to put this bird on the camera».

Telepatiske evner
N’kisi viser også tegn på å ha telepatiske evner. Et forsøk der eieren satt i et annet rom og åpnet tilfeldige konvolutter med bilder, ble dokumentert av BBC-programmet Wildlife Magazine.

Analysen viste at papegøyen ytret riktige stikkord tre ganger så ofte enn det som ville skje tilfeldig. Det til tross for at forskerne så bort fra svar som «What ya doing on the phone?» når eieren så på et bilde av en mann med en telefon, og «Can I give you a hug», når eieren så på et bilde av et par som omfavnet hverandre.

Resultatene fra undersøkelsen er omstridte, men mange studier viser at mennesket må revurdere sitt syn på dyrs intelligens.

- Jo mer vi ser på de kognitive evnene til dyr, jo mer avanserte virker de og det største spranget har vært med papegøyer, sier professor i dyremedisin ved universitetet i Cambridge, Donald Bloom.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping