Gå til sidens hovedinnhold

Pappa kastes ut av landet

Louis Darren (27) og Elisabeth Skundberg (28) er gift og har ett barn sammen. Onsdag morgen blir Darren tvangsutsendt av Norge.

Louis og Elisabeth har vært sammen i over fem år. De bor sammen, elsker hverandre, og har ett barn sammen.

I menneskerettighetsdomstolen
Høsten 2002 fikk Louis, som kommer fra Nigeria, avslag på søknad om asyl. Da asylstatusen opphørte, mistet han også arbeidstillatelsen. Dette fikk han forøvrig ingen informasjon om, og fortsatte å jobbe og betale skatt.

- Fordi han jobbet og derfor betalte skatt i fem måneder vil man kaste ham ut av landet, sier Elisabeth.

Den lille familien har anket saken i flere omganger, og etter å ha vunnet i retten første gang, tapte de runde to mot Utlendingsnemnda.

Saken anket de deretter inn for menneskerettighetsdomstolen, der den har kommet gjennom den første av i alt tre runder.

På tross av at saken nå behandles i menneskerettighetsdomstolen, har Utlendingsnemnda allikevel bestemt seg for å opprettholde utkastelsen.

Sendes ut klokken 05
Tirsdag morgen ble Louis hentet av fire politimenn under påskudd å skulle til avhør på den lokale politistasjonen.

Elisabeth forsøkte å komme i kontakt med mannen utover dagen, men fikk beskjed av politiet om at han ville ringe henne.

Etter mange timer i uvisshet fikk hun vite at han var fraktet til Trandum asylmottak for å sendes ut av landet onsdag morgen.

- Nå sitter mannen min på asylmottak på Gardermoen, og blir sendt ut av landet i morgen tidlig klokken fem, sier Elisabeth til Nettavisen. Hun forteller at mannen er fortvilet.

- Han er frustrert og lei seg fordi han er tvunget til å forlate kone og datter, sier hun.

- Jeg synes det er helt hårreisende at Norge nå skyver den høyeste innstansen til side, og ikke respekterer menneskerettighetskonvensjonen, raser hun.

Overgrep mot familien
Parets advokat og leder i lovutvalget i asyl- og utlendingssaker i Den Norske Advokatforening, Arild Humlen, synes saken er oppsiktsvekkende.

- Dette er en meget lite sympatisk overreaksjon fra Utlendingsnemnda. Situasjonen er den at menneskerettighetsdomstolen behandler saken, og nå sender Norge ham ut, sier Humlen til Nettavisen.

- Når saken først er sluppet gjennom og tatt videre i menneskerettighetsdomstolen burde norske myndigheter ha såpass respekt for situasjonen at de avventer deres beslutning, sier han. Han mener saken er et overgrep mot familien.

- Her blir rettighetene til både barn og mor krenket på en graverende måte, sier han.

- Må se på vedtaket
Nettavisen har vært i kontakt med Utlendingsnemnda, som ikke ønsker å uttale seg om saken.

- Hvis du ser vedtaket vil du se hvorfor vi har gjort som vi har gjort, sier informasjonssjef i Utlendingsnemnda Bjørn Lyster til Nettavisen.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien