Gå til sidens hovedinnhold

- Paracetamol har mer alvorlige bivirkninger

Ny studie antyder at bivirkningene av paracetamol er undervurderte.

Ifølge studien, publisert i britiske BJM, kan det tyde på at bivirkningene ved langtidsbruk av paracetamol er alvorligere enn først antatt, skriver Dagens Medisin.

Data fra åtte forskjellige studier er samlet, og to av studiene viser en økning i dødeligheten hos de som brukte paracetamol.

De som brukte legemiddelet hadde også en økt risiko for hjerteinfarkt, hjerneslag og høyt blodtrykk, sammenlignet med dem som ikke tok det.

I tilegg var det en økt forekomst av bivirkningene i mage-tarmkanalen, som magesår og blødning. I fire av studiene synes det også å være en sammenheng mellom nedsatt nyrefunksjon og bruk av paracetamol.

Forskerne understreker at resultatene må tolkes med forsiktighet, fordi studien baserer seg på relativt får studier. De ønsker derfor at det blir gjort en større undersøkelse av paracetamol.

- Svakheter ved studien
Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, er veldig skeptisk til studien.

- Det er svakheter ved den studien, og vi er ikke umiddelbart enig i konklusjonen, sier Madsen til Nettavisen.

Madsen påpeker at dette ikke er en studie der man sammenligner flere behandlinger, men har fulgt en gruppe mennesker.

- En av de største problemene ved å følge en gruppe, er at de som bruker paracetamol, bruker det nødvendigvis fordi de har smerter. Dermed er det ikke så lett å sammenligne, sier han, og legger til:

- De har jo sykdommer som gjør at de trenger smertestillende.

- Det beste alternativet
Fagdirektøren er tydelig på at Paracetamol er det beste valget.

- Paracetamol holder seg godt som førstevalget ved smerte. Andre legemidler gir flere bivirkninger. Det kan dessuten brukes av gravide og i alle aldersgrupper, sier han.

- Så man har ingen grunn til å bli bekymret?

- Nei, men som andre legemidler så må man ikke bruke høyere doser enn anbefalt, og ikke bruke det når det ikke er nødvendig, sier Madsen.

Han forteller at alle nye studier blir vurdert av Statens legemiddelverk. Han påpeker samtidig at alle legemidler har bivirkninger.

- Vår oppgave som legemiddelmyndighet er å gi anbefalinger fra et totaltbilde for hva som er best. Paracetamol er og forblir det beste alternativer for pasienter med smerter, sier han.

Reklame

Dette er klærne kjendisene bruker i 71 grader nord

Kommentarer til denne saken