Gå til sidens hovedinnhold

Pårørende la fram kravliste

PHUKET (TV 2 Nettavisen): Norske pårørende i Thailand føler seg oversett av norske myndigheter, og på et møte lørdag la én av de fram en lang rekke krav overfor den norske ambassaden.

Mange nordmenn har reist ned til Thailand for å lete etter sine savnede, men de føler at de ikke får den hjelpen de trenger fra norske myndigheter.

Christoph Wernersen og broren har kommet ned hit for å lete etter sin bror med kone og to barn. Foreløpig uten resultat.

La fram krav
På et informasjonsmøte for de pårørende i Pearl Hotel i Phuket, der den norske ambassaden har sitt midlertidige hovedkontor, la Wernersen fram en liste med krav til norske myndigheter. Han mener behandlingen de har fått av myndigheter er hårreisende dårlig

- Vi krever at vi får hotellrom her på hotellet. Samband som vi kan kommunisere med. Vi krever guider og midler til å forsette letingen. Vi har måttet reise ned hit for egen lomme, og måtte selv sette i gang en innsamlingsaksjon til min egen konto for at vi skal kunne fortsette å lete, sier Wernesen til pressekorpset på hotellet.

Han mener også at letingen må koordineres bedre.

Oppretter pårørendekontor
Etter møtet kommenterte ambassadør Ragnhild Birte Lund kritikken.

- Vi har hatt en god dialog med de pårørende. I dag har vi hatt et langt møte der alle kom til orde, og det har vært viktig. De pårørende er en ressurs, for de vil alle hjelpe til, sier ambassadør Ragnhild Birte Lund til TV 2 Nettavisen.

Ambassaden vil nå opprette et eget pårørendekontor på Pearl Hotel eller like i nærheten.

Wernersen brukte lang tid på å komme seg ned til Thailand etter katastrofen. Han mener UD har gjort det vanskelig å komme seg inn i landet.

Han fikk først tilbud å komme ned med et av de tomme flyene som skulle ned for å hente norske turister, men ble senere nektet å være med av myndighetene, sier Wernersen.

- Vi ville komme oss raskt ned for å klare identifisere døde, sier han.

- Ubeskrivelig
Sammen med broren har han vært i Khao Lak, og i tempelet Bang Maung der det ligger over 1000 døde. Mange av dem er skandinaver.

- Hvordan har det vært her å lete?

- Det har vært ubeskrivelig.

- Hvor lenge blir dere?

- Vi blir så lenge vi må. Til vi får den informasjonen vi skal ha. Jeg har vært her i flere dager, og jeg gråt for første gang nå under møtet, sier Wernersen.

Kommentarer til denne saken