Gå til sidens hovedinnhold

Pass deg for sommer-plagene

Et tørst barn og en flaske tennveske kan føre til en sommer på sykehus. Er du forberedt på sommergiftene? Her er oversikten.

- Når sommeren kommer, er det ikke så mye som vi må passe oss for. Men det er mye vi bør vite for å bedre situasjonen når uhellet først er ute, sier rådgiver Lise G. Ringstad i Giftinformasjon til TV 2 Nettavisen.

I fjor mottok Giftinformasjonen 37.500 henvendelser. På sommeren er det 20 prosent flere telefoner enn vanlig. Mange av ulykkene kunne vært unngått.

Planter og grill
- Barn som drikker tennveske er en gjenganger. Flasken står ubevoktet ved grillen, og vips, så har de tatt en slurk. Tennveske og lignende væsker kan gi kjemisk lungebetennelse hvis en ikke handler raskt, sier Ringstad. I et slikt tilfelle bør barnet få i seg fettholdig flytende føde. Hun anbefaler myk fløteiskrem, tran eller smør for å få væsken ned i magen. Der gjør den mindre skade. Får barnet tung pust, blir sløvt eller hoster, bør det på sykehus.

På fine grilldager hender det også at barnet får i seg giftige blader, sopp, bær eller blomster i sin lekeiver eller tyggeiver mellom sommerplantene. Da er det lurt å fjerne planteresten fra barnets munn og skylle munnen med vann før en ringer sentralen for videre råd.

- De fleste er ufarlige, noe få er veldig giftige, sier Ringstad.

Bitt og stikk
- Myggen og vepsen er de største sommersynderne for bitt og stikk. Myggen er mer plagsom, mens vepsen og bien skal man passe seg litt for, sier rådgiveren.

I de aller fleste tilfeller får de som blir stukket en lokal reaksjon med litt rødme rundt. Men enkelte er allergiske, noe som kan gi alvorlige symptomer. Som regel er smertelindrende salve på stikket nok som behandling. Får den som er stukket store reaksjoner, bør vedkommende til lege umiddelbart. Det gjelder også ved stikk i hodet.

Rusler du en tur i skog og mark, kan du møte på både flått og huggorm. Flåtten, eller skogbjørn som den kalles av noen, kan overføre blant annet en bakterie som gjør deg syk.

- Ved flåttbitt skal flåtten fjernes så raskt som mulig. Det viktigste er å følge med bittstedet. Oppstår en rød ring rundt bittet, skal en straks ta kontakt med lege. Det gjelder også hvis en får en redusert allmenntilstand, sier Ringstad.

Blir du bitt av huggorm, er det viktigste å holde seg i ro. Barn er mer følsomme enn voksne.

- La bittstedet være i fred. Barn og gravide om er bitt bør på sykehus for observasjon, sier Ringstad. Andre bør kontakte lege.

Havets gifter
En svømmetur eller vassing i vannkanten kan resultere i en brennende opplevelse på huden.

- De norske brennmanetene er heldigvis snillere enn i tropiske strøk. Manetene inneholder en kompleks gift som sitter i brenntrådene og som skytes inn i huden vår, sier Ringstad.

De vanligste symptomene er brennende smerter, kløe og rød, irritert hud.

- Vi anbefaler er å bade brennstedet så godt som mulig med saltvann. Ferskvann vil føre til mer frigitt gift. Ikke skrubbe og gni, da vil mer av giften frigjøres. Når det er gjort, kan den kroppsdelen som er brent, senket i vann som holder mellom 40 og 45 grader, forteller hun. Behandlingen er den samme hvis du eller barnet tråkker på den giftige fisken fjesing.

Er du av dem som elsker blåskjell, bør du være oppmerksom på at den kan inneholde gift.

En gift som gir diaré og en annen som virker på nervesystemet.

- Den siste virker raskt og kan føre til en livstruende tilstand. Det er en lammende gift, som kan gi prikking blant annet i lepper og munn. Vi anbefaler sykehusinnleggelser raskt- her kan man ha veldig dårlig tid, sier Ringstad.

Men følger du med på Mattilsynets blåskjellvarsel, kan du unngå hele problemet. Du kan også lese mer på Giftinformasjonens sider hos Sosial- og helsedirektoratet.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag

Kommentarer til denne saken