Gå til sidens hovedinnhold

Passasjerfly kolliderte med stork

Et rumensk fotballag fryktet for livet da de fløy inn i en flokk med storker.

Fotballaget Dinamo Bucharest var på vei til Iasi i Romania for å spille kamp da flyet de reiste med krasjet inn i en flokk med storker.

En stork etterlot seg et enormt hull i flyets neseparti rett under piloten.

Enormt brak
Liveredde fotballspillere om bord i flyet hørte et enormt brak like før landing. Hele flyet ristet mens piloten forsøkte å få kontroll over flygemaskinen og forberedte seg på en nødlanding.

- Vi hørte at det var noe som traff oss med stor kraft, så vi skjønte at det var noe galt. Men det var først etter at vi landet og så skaden på flyet at vi innså hvor alvorlig det var, sier fotballtrener Mircea Rednic, melder Sky News.

Les også: Én måke kan veie ni tonn

I januar måtte en A320-maskin nødlande på Hudson-elven etter å ha fått en eller to gjess sugd inn i jetmotoren. Alle om bord i flyet overlevde på mirakuløst vis.

Skjer ofte
Ifølge luftfartseksperter forekommer kollisjoner mellom flygemaskiner og fugler som regel i nærheten av flyplasser.

- Birdstrike som det heter på fagspråket, skjer ofte. Men det er i utgangspunktet ikke noe stort problem. Men hvis fuglen treffer vitale plasser og fuglen er stor nok, så kan det være et problem, har flykaptein Odin Leirvåg, formann i Norsk Birdstrike komité, tidligere uttalt til Nettavisen.

- Hvis du treffer en måke som veier 1,5 kilo i en avgangsfase, så vil den veie 1,5 tonn når den treffer flyet. Hvis du får den inn i motorene så forplante kraften seg ytterligere på grunn av rotorbladenes rotasjon. På 10.000 fot høyde er fuglen blitt oppi ni tonn, ifølge Leirvåg.

Det er registrert rundt 40.000 kollisjoner på verdensbasis hvert år, men det er sjeldent det resulterer i noen ulykker.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken