Norske myndigheter trakk sine egne og kreative konklusjoner om det svenske jagerflyet Gripen. Det er blant påstandenne forsvarsanalytiker John Berg kommer med i en ny bok. Her retter han også fingeren mot daværende statssekretær - nå forsvarsminister - Espen Barth-Eide (Ap) og hevder opplysningene bør koste ham jobben, skriver Aftenposten.

- Planmessig fusk
- Det helt overordnede for meg, er dokumentet som viser at det ble fusket i Norge. Et fusk av en slik karakter at hvis det ble gransket, må medføre at Barth-Eide må gå. Som statsssekretær i Forsvarsdepartementet ledet han dette arbeidet, der det ble drevet planmessig fusk. De økonomiske kalkylene for Gripen og F-35 er hundre prosent regulær svindel, sier Berg til avisa.

Mener F-35 ikke passer Norge
Han mener Norge med F-35 får et fly som helt klart har store kvaliteter, men at det er et fly som ikke passer norske behov og som blir altfor dyrt.

Valget av amerikanske F-35 er ifølge Berg årsaken til at Norge bare har råd til énn kampflybase, og det gjør ifølge Berg flyvåpenet ekstremt sårbart.

John Berg skriver for det militære tidsskriftet Jane's Defence Weekly.