Gå til sidens hovedinnhold

- Pastor hvitvasket flere millioner kroner

Politiet mener Oslo-pastoren hvitvasket flere millioner kroner som stammer fra straffbare handlinger.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Mandag startet rettssaken mot den 53 år gamle pastoren, som i over tjue år har forkynt guds ord i forskjellige frikirkemenigheter i hovedstaden.

Pastoren er tiltalt for å ha hjulpet til med å sikre utbytte av straffbare handlinger, ved at han foretok flere økonomiske transaksjoner for til sammen tre millioner kroner i perioden fra 2003 til 2006.

- Hjalp narkoforbryter
Mannen skal ved en rekke anledninger ha mottatt kontantbeløp som han vekslet til andre typer valuta, eller overførte til utenlandske borgere i Nigeria, Italia, Elfenbenskysten, Spania og London.

«Overtredelsen er grov på grunn av verdien av utbytte samt fordi han har drevet heleri eller hvitevasking sedvanemessig», står det i tiltalen.

Mesteparten av pengene vekslet han til euro eller dollar, og 400.000 kroner overførte han til utlandet.

I retten mandag viste påtalemyndigheten til at mannen blant annet har utført transaksjoner for en person som senere ble pågrepet og dømt i en narkotikasak i Oslo.

- Han fortalte at pengene var til hans svigerfar, fordi de hjelper han med å drive business. Så jeg trodde på ham, sa pastoren i sin forklaring.

- Jeg blir renvasket
Da saken startet, nektet 53-åringen straffskyld.

- Jeg har bare hjulpet andre, og står ikke bak noe organisert kriminalitet. Jeg er sikker på at jeg blir renvasket, sier han til Nettavisen.

53-åringen erkjenner derimot at han har overført og vekslet inn beløpet som er nevnt i tiltalen, men påpekte i sin forklaring at pengene tilhørte andre personer som var en del av frikirkemenighetene.

- Bakgrunnen er at jeg har vært her siden 1981, og er kjent i det afrikanske miljøet. Jeg har forkynt i et par menigheter i Oslo. Fordi mange kjente meg så begynte de å kontakte meg, sa mannen, som selv er av afrikansk opprinnelse.

Flere skal ha kommet bort til ham og spurt om han kunne hjelpe dem med å veksle penger.

- Når jeg har vært i menigheten, og jeg er ferdig med å snakke, kommer noen bort og sier «pastor, jeg har et problem du må hjelpe meg med». Jeg sier de kan ringe meg, og noen ringer, sa pastoren.

- Hjulpet 60-70
Personene han har utført transaksjonene for er alle asylsøkere som har fått avslag på sine asylsøknader, og som ikke har gyldig legitimasjon til å kunne overføre eller veksle penger, ifølge 53-åringen.

Han skal ikke ha fått noe som helst for å hjelpe dem, men sa han gjorde det fordi han bare ville hjelpe.

- Bankene vil ikke akseptere id-kortene deres. Jeg har kanskje hjulpet 60-70 stykker, ikke bare en person, sa pastoren i retten mandag.

Han påpekte at han ikke kjente disse personene har før av, og heller ikke har hatt kontakt med dem siden. Bare noen få fornavn kunne han huske.

- Jeg har ingen kontakt, så jeg vet ikke hvor de er. De har ikke kontaktet meg igjen, sa mannen.

Forklaringen hans får ingen støtte fra aktor i saken, politiadvokat Susie Langsem Bergstrand.

I sitt innledningsforedrag sa hun at hun ikke tror på det pastoren sier. Hun vektla også at tiltalte hadde null kroner i inntekt og heller ingen formue i perioden han skal overførte og vekslet pengene.

Det kom også fram at tiltalte på slutten av 80-tallet vant et større pengebeløp.

- Pastor hele livet
Det var på våren i fjor at Oslo-politiet ble kontaktet av Økokrim, som hadde fått melding fra flere banker og vekslingskontorer om mistenksomme transaksjoner.

Ifølge meldingene var det pastoren som hadde utført alle transaksjonene.

Noen uker senere ble mannen pågrepet, og politiet gjennomførte en ransakelse i hans leilighet.

I retten mandag brukte aktor mye tid på å spørre ham om hans virke som pastor.

- Jeg har vært kristen siden jeg var ungdom i Ghana, i pinsemenigheten. Så reiste jeg til Kenya som misjonær før jeg reiste til Norge. Så i hele mitt liv har jeg jobbet som pastor, fortalte 53-åringen.

Etter at han kom til Norge studerte han på egen hånd, og fullførte sin doktorgrad i bibelstudier.

- Han er en kristen predikant som tidligere var leder for en frikirke i Oslo. Denne er nå nedlagt, men han virker som forkynner i andre menigheter, både i Norge og i utlandet, sa hans forsvarer, advokat Carl Konow Rieber-Mohn.

Det er satt av tre dager til rettssaken i Oslo tingrett.

Reklame

Kurs i dag: Disse boblene og vinene passer perfekt til 17. mai