Gå til sidens hovedinnhold

Patomania i AC Milan

Vidunderbarnet Alexandre Pato (18) har fått en utrolig start på karrieren i AC Milan.

- Jeg har aldri sett noen starte karrieren sånn.

Ordene tilhører AC Milans gamle stjerne José Altafini og falt etter Alexandre Patos debut mot Napoli 13. Januar. Han scoret et praktfullt mål i 5-2-seieren.

Enorme forventninger
En drøy måned senere har Pato bokført fire mål på fem kamper fra start. Han har dermed gjort det som stjernene Michel Platini og Zinedine Zidane ikke klarte, nemlig å imponere fra første stund i Serie A.

- Han var under enormt press, likevel spilte han med total ro. Den gutten har personlighet, konstaterte Altafini.

Det presset som den gamle Milan-helten snakker om, er høyst reelt. Alexandre Pato kom til Italia fra Internacional for 22 millioner euro som 17-åring 2. august i fjor. AC Milan bladde altså fram 174 millioner kroner for en spiller de ifølge Fifa-reglene ikke kunne bruke før han fylte 18. På grunn av reglene i Serie A kunne han ikke spille før 1. januar, selv om han fylte 18 år i september.

- Han er bare en 18-åring, men vi forventer mye av ham fordi han - på de fire månedene han har trent med oss på Milanello - har vist oss veldig mye, sa Gennaro Gattuso ifølge World Soccer to dager før debuten mot Napoli.

På dette tidspunktet hadde AC Milan fortsatt til gode å slå et italiensk lag hjemme på San Siro denne sesongen. Paolo Maldini uttalte før kampen mot Napoli at han trodde at Pato kunne hjelpe Milan til å snu dette.

- Pato er veldig sterk teknisk, han kan bevege ballen mellom høyre og venstre fot og skyte på sekunder. Den fysiske styrken han har som 18-åring er imponerende, forklarte Maldini ifølge Reuters. Og Pato demonstrerte nøyaktig hva Maldini mente da han mottok en 40-meterspasning under press fra en motspiller, dempet ballen med første berøring og kontrollert satte den i mål med andre berøring (Se målet på YouTube).

Ka-Pa-Ro
Dagen etter var italiensk presse preget av Patomania. Samspillet mellom landsmennene Pato, Ronaldo og Kaka fungerte så bra at pressen døpte AC Milans angrepsrekke til Ka-Pa-Ro. Svenskene Gunnar Gren, Gunnar Nordahl og Nils Liedholm utgjorde berømte Gre-No-Li for AC Milan på 50-tallet.

Patomaniaen er forståelig nok. En ting er å debutere for AC Milan som 18-åring - en annen ting er å gjøre det når konkurransen om spilletid kommer fra folk som Kaka, Ronaldo, Filippo Inzagho og Alberto Gilardino.

Presset virket imidlertid ikke å tynge Pato i de påfølgende kampene heller. To uker etter debuten scoret han begge målene i 2-0-seieren over Genoa (Se målene på YouTube). Og helgen etter ble han matchvinner i 1-0-seieren over Fiorentina (Se målet på YouTube).

Maldini fikk altså rett; Etter null seirer på de sju første hjemmekampene inneværende Serie A-sesong har AC Milan vunnet tre av de fire siste.

Et par minutter etter målet mot Fiorentina skadet Pato ankelen. Kampen mot Arsenal kan derfor bli hans første siden 3. februar. Mest sannsynlig starter AC Milans nummer 7 på innbytterbenken. Men trener Carlo Ancelotti vil neppe nøle med å sende 18-åringen utpå i åttedelsfinalen hvis det skulle bli behov for offensiv hjelp.

Futsalbarn
Grunnlaget for den utsøkte teknikken og eventyrlige balansen ble nok lagt gjennom futsalspill, noe Alexandre startet med bare tre år gammel. Han fikk snart et godt rykte på seg i hjemstaten Paraná og som 11-åring – da han begynte å spille for Internacional – flyttet han hjemmefra og inn i et hjem med 83 håpefulle tenåringer som også jaktet på en karriere i Internacional.

Debuten kom som 17-åring. Også i dette tilfellet taklet han presset. Faktisk skapte han tre av målene og scoret det fjerde i 4-1-seieren over Palmeiras 26. november 2006. Totalt scoret han seks mål på ti kamper for Internacional, som han også hjalp til seier i VM for klubblag i desember 2006.

Enn så lenge har han ikke debutert for det brasilianske A-landslaget. Han skulle opprinnelig debutere i kampen mot Irland tidligere denne måneden, men på grunn av skade skjedde det ikke da. Når debuten først kommer, er det all grunn til å følge med. Alexandre Pato skuffer jo aldri.

For full oversikt over sportsnyhetene - klikk her!

Vil du ha sportsnyheter på mobilen? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster 2,- per melding.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien