Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (52) fra Lardal i Vestfold er Arbeiderpartiets kandidat som ny stortingspresident, mens fiskeriminister Helga Pedersen (36) fra Tana i Finnmark tar over som parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet. Det ble klart onsdag.

Det melder Arbeiderpartiet.no

To færre ministre
Dermed fratrer to av de sittende statsrådene sine poster.

Pedersen som ny parlamentarisk leder har allerede i lang tid vært et godt befestet ryktet. Hun har vært partiets fremste representant i møter med parlamentariske ledere fra de andre partiene om fordelingen av ledervervene i komiteene.

- Helga Pedersen står for fornyelse og har samtidig en bred politisk bakgrunn. Vi tror hun kan få det beste ut av denne gruppa slik at vi kan vinne valget i 2013, uttaler valgkomiteens leder Raymond Johansen ifølge meldingen på partiets nettside.

Pedersen ble hentet inn i regjeringen av Stoltenberg i 2005, og har dermed aldri selv hatt sine oppgaver på tinget. Som nyvalgt representant tar hun som parlamentarisk leder over ansvaret for de 64 medlemmene i Ap-gruppa.

Tar over etter Jagland
Det vanlige er at det største partiet har stortingspresidenten, og dermed kan Dag Terje Andersen være sikker på at han overtar etter Thorbjørn Jagland, som tirsdag ble valgt til generalsekretær i Europarådet.

- Det er viktig at en president er raus og åpen overfor andre partier. I tillegg må personen framstå som en tillitsvekkende talsperson. Gjennom Andersen vil få en president som til fulle fyller disse kriteriene. Han har de evner som skal til i en slik viktig oppgave for landet, demokratiet og partiet, uttaler Raymond Johansen ifølge Arbeiderpartiet.no.

Les: Jagland fikk jobben

Andersen går inn i rekken som den 62. presidenten på Stortinget. Han har vært i politikken siden 1985, og har blant annet ledet både Finanskomiteen og Kommunal- og forvaltningskomiteen.

Som visepresident innstiller Arbeiderpartiet Marit Nybakk fra Oslo.

Få kvinner?
Som en formalitet vil de to ministerene få avskjed i nåde i statsråd fredag. Dagsavisen spekulerer også i går om Fiskeridepartementet forsvinner sammen med Pedersen når den nye regjeringens sammensetning er klar, men Sps Irene Lange Nordahl avviser overfor NTB at partiene som samtaler om den nye regjeringssammensetningen har kommet til enighet om noe slikt.

Andre mener å vite at Helga Pedersens exit vil gi Jens Stoltenberg hodebry - ettersom det gjør regjeringssammensetningen mer ujevn kjønnsmessig - og fordi den da mister en nordlending.