Gå til sidens hovedinnhold

- Pedofil autist ufarlig for barn

Den autistiske mannen har flere ganger angrepet og forsøkt å forgripe seg på barn, likevel mener retten behandling er unødvendig.

(iBergen.no) : I oktober mente Nordhordland tingrett 36-åringen var en fare for små barn, og dømte ham til tvungen omsorg. Men da ankesaken ble behandlet i Gulating lagmannsrett i april kom dommerne fram til det stikk motsatte. Trass i at psykiaterne holdt fast ved sin konklusjon.

Kastet seg over gutt
Den autistiske mannen har flere ganger forsøkt å forgripe seg på små gutter. I 2003 låste han seg inne på et toalett sammen med en gutt. Inne på toalettet var han i ferd med å forgripe seg, men ble stoppet av guttens mor som dundret på døren utenfor.

To år senere kastet han seg over en ti-åring i en undergang. Mens han lå over gutten og gjorde samleiebevegelser, forsøkte han å løsne sitt eget belte. Guttens kraftangstrengelser gjorde at mannen rev ham opp fra bakken og dro ham med mot et skogholt. Han ble imidlertid stoppet av en tilfeldig forbipasserende.

Dro gutt fra lekeplass
Det skulle gå to måneder før han gjentok en tilsvarende handling. Denne gangen mot en ti år gammel gutt som lekte med broren på en lekeplass. 36-åringen dro gutten av en gyngehest og trakk ham med mot et hus. Fordi guttens bror fulgte etter og ba ham slippe, lot han ti-åringen gå. Til politiet fortalte han at han tok gutten med fordi han fikk «opplevelser i kroppen.»

Tingretten mente de tre hendelsene viste et mønster som samfunnet måtte beskyttes mot. Men en delt lagmannsrett kom fram til at 36-åringen måtte frikjennes fordi han er psykisk utviklingshemmet av høy grad. Lovbruddene han var tiltalt for, ble heller ikke ansett som alvorlige nok til å kvalifisere til tvungen omsorg.

- Uendret personlighet
Rettens mindretall var imidlertid av en annen oppfatning. Den mente tvert imot at 36-åringen kunne gjenta sine handlinger, og muligens ta dem enda lenger i framtiden.

«(...) En har gode holdepunkter for at det er fare for at tiltalte på nytt vil forsøke seg på frihetsberøvelser med et seksuelt formål overfor barn, der en ikke kan vite sikkert hva som videre vil skje. Mindretallet bygger i så måte på den sakkyndiges vurdering av at tiltaltes personlighet fremstår som uendret, og på vitneforklaringer om at han fortsatt utviser spesiell interesse for små gutter.»

Hans nåværende bosituasjon i et bofellesskap ble heller ikke ansett som tilfredsstillende i forhold til vern for samfunnet.

Men lagmannsrettens flertall ble lagt til grunn og 36-åringen frikjent. Han må likevel betale erstatning til den ene ti-åringen på 40.000 kroner.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien