Gå til sidens hovedinnhold

Pensjonist tjente 20 kroner på ett år

Gunnvald Gussgård satte sparepengene i banken.

Norske banker reklamerer heftig for banksparing, men avkastningen er heller dårlig.

Tidligere lagmannsdommer Gunvald Gussgård (77) er et nytt eksempel på hvor lite det å tjene på banksparing, ifølge Dagens Næringsliv.

Som DnB Nor-kunde inngikk Gussgård ettårs fastrenteinnskudd til 3,70 prosent innskuddsrente. Ifølge DN sitter han igjen med 20 kroner i nettorenteinntekter etter skatt og inflasjon er trukket fra.

Er man i posisjon for betaling av formuesskatt, forsvinner avkastningen helt og man ender med et nettotap på rundt 1.000 kroner.

- Tilbudet vårt om fastrenteinnskudd er først og fremst et gunstig signalprodukt til kundene våre som ønsker sparing som er sikker som banken. Vi har knapt marginer på akkurat denne spareformen, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide i DnB Nor til DN.

Null avkastning
Gunvald befinner seg dermed i samme posisjon som pensjonist Knut Witberg, som NA24 omtalte søndag i saken: - Gjem heller pengene i madrassen

Men avkastningen er i praksis lik null. Det viser følgende regnestykke:

* Innskuddsrenten på 3,5 prosent justeres for skatt på renteinntekter på 28 prosent. 3,5 ganger 0,72 = 2,52 prosent. Deretter må vi trekke fra inflasjonen som vi setter til 2,5 prosent (Norges Banks inflasjonsmål). 2,52 minus 2,5 = 0,02.

Med andre ord: slår du til på Postbankens spareoppfordring kan du forvente en avkastning på 0,02 prosent av sparepengene. Har du såpass stor formue at du betaler formueskatt blir regnestykket riktig ille. Da må du trekke fra ytterligere 1,1 prosent. 0,02 minus 1,1 = -1,08. Du taper altså over ett prosentpoeng på å sette pengene i banken.

Madrassen er dårlig alternativ
Så tror du kanskje at det vil lønne seg å heller legge pengene under madrassen? Det er ikke særlig fornuftig.

- Inflasjonen gjør seg like gjeldende på penger under madrassen. Er inflasjonen 2,5 prosent blir negativ realrent på penger under madrassen tilsvarende minus 2,5 prosent. Har du formue snyter du i tillegg staten for formueskatt, noe som er ulovlig, påpeker privatøkonomiekspert Rune Pedersen i ABC Penger.

Han understreker at banksparing er den sikreste form for sparing.

- Skal du ha høyere avkastning må du øke risikoen. Forventet avkastning er mye høyere dersom du setter pengene i bolig eller i aksjer. Men som sagt - risikoen øker, sier Pedersen.

Stigende renter
En gladnyhet for deg som vil spare er at «alle» forventer stigende renter i Norge de kommende årene. Det betyr dyrere lån for boliglånstakere, men bedre rente til deg med penger på bok.

I 2012 anslår SSB at gjennomsnittlig realrente basert på utlånsrentene til landets største banker havner på 2,2 prosent etter skatt og inflasjon. Det ebtyr at selv formuende kan forvente positiv avkastning på bankinnskudd.

I tabellen under har vi regnet ut realrenten i Postbankens sparetilbud samt de fem beste innskuddsproduktene ifølge finansportalen.no fredag 21. januar (BSU-produkter er holdt utenfor):

Kommentarer til denne saken