Gå til sidens hovedinnhold

Pensjonisten Earl (59) må tigge

Pensjonisten Earl har jobbet i 40 år. Likevel må han tigge for å få endene til å møtes.

NEW YORK (Nettavisen): Earl har jobbet med kollektiv transport i flere tiår, men i dag er han pensjonert og trygdet. Men trygden holder ikke til livets opphold. Derfor reiser 59-åringen, som bor i New Jersey, inn til Manhattan én gang i uken med tiggerkoppen.

- Jeg reiser inn til New York City én gang i uken for å tigge. Det må jeg gjøre for å få endende til å møtes. Jeg sitter her i åtte timer og samler inn cirka 50 dollar (350 kroner). Det er ikke mye, men jeg greier meg, sier Earl til Nettavisen.

40 år i arbeidslivet
Earl har et 40 år langt yrkesaktivt liv bak seg. For noen år siden ble 59-åringen arbeidsufør etter en infeksjon i beinet, noe som resulterte i at han måtte amputere foten. Han har vært pliktoppfyllende og betalt helseforsikring hver måned og fikk dermed dekket de dyre helsekostnadene.

- Jeg fikk jo denne stolen som jeg sitter i, påpeker han.

Earl ble født i South Carolina. Dette er en av de viktige vippestatene som kan avgjøre valget neste uke. Delstaten var tradisjonelt en demokratisk høyborg på 1960-tallet, men de siste årene har republikanerne vunnet terreng i sørstaten. George W. Bush vant South Carolina i 2000 og 2004, men Obama har mobilisert de afroamerikanske velgerne i delstaten og kan dermed vinne over John McCain.

- Det er helt uvesentlig at Obama er svart. De stemmer på ham fordi han er demokrat. Ingen vil ha fire nye år med Bush-politikk, sier Earl om velgerkretsen i hjemstaten.

Stemmer på Obama
Earl er selv politisk engasjert, men vil ikke karakterisere seg som verken republikaner eller demokrat.

- Jeg stemmer ved hvert valg, og har både stemt demokratisk og republikansk. Jeg har stemt på Bush, Bill Clinton og Carter, men i år stemmer jeg på Obama. Ikke fordi han er svart, men fordi han er demokrat, sier Earl.

(Artikkelen fortsetter under).

Newyorkerne er sterkt preget av finanskrisen som hadde sitt utspring på Wall Street i midten av september. Pizzeriaene sliter med få kunder og dyre vareforsyninger, gateselgerne selger langt færre varer enn tidligere og mange av kafeene står tomme rundt lunsjtider.

Universelle helsetjenester
Finanskrisen er sak nummer én under årets valg, men amerikanerne sliter også på mange andre områder. Millioner av mennesker får ikke medisinsk behandling når de blir rammet av sykdom. Det skyldes at de prioriterer andre utgifter fremfor de dyre helseforsikringene.

Earl tror derimot ikke at demokratene vil kunne innfri lovnaden om universelle helsetjenester selv om Obama blir valgt til president.

- Du vet hvordan det er. Det er ikke presidenten som avgjør, men Kongressen. Men jeg kommer til å greie meg fint, sier han.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken