STORTINGET (Nettavisen): - Det er lett å forstå harmen til folk over pensjonssaken, men innen skal dømmes uten å ha kunnet forklare seg. Slikt sett kan en si at mediene har fungert som en folkedomstol, sier stortingsrepresentant Inge Lønning (H) til Nettavisen.

Stemte for granskning
Som medlem av Stortingets presidentskap var Lønning tirsdag ettermiddag med på presidentskapets enstemmige vedtak om å opprette en uavhengig gransking av pensjonsskandalen. Samtidig tar Lønning sterkt til orde for at stortingspensjonistene må få forklare seg om saken.

-Det er viktig å understreke at disse navngitte personene har krav på den samme rettssikkerheten som andre, sier Lønning.

- Men er det ikke urovekkende at pensjonspraksisen på Stortinget hadde fortsatt hvis ikke Riksrevisjonen hadde avdekket den ved en stikkpøve?

- Jo, det er urovekkende at systemet har fungert såpass tilfeldig og derfor ønsker jeg en uavhengig granskning.

Speilvendt rettferdighetsprinsipp
Lønning bruker en forside fra VG i forrige uke som eksempel på at stortingspensjonistene er blitt dømt før de har fått forklare seg om saken.

- VG hadde bilde av stortingsrepresentanter som har fått brev fra Stortingets pensjonsstyre. Et slikt bilde blir et speilvendt rettferdighetsprinsipp.

Lønning vil ikke kommentere at gullpensjonistene er politianmeldt.

- Jeg kommenterer aldri politianmeldelser. Det går jeg ut fra politiet selv vurderer samvittighetsfullt, sier han.

- Veldig lei meg
Også Stortingets president Thorbjørn Jagland (Ap) trakk fram behandlingen av de spesielt de seks stortingsrepresentantene som Riksrevisjonen har avdekket på pressekonferansen etter møtet.

- Jeg er veldig lei meg for at de seks som Riksrevisjonen avdekket ved stikkprøver ikke fikk mulighet til å prøve sin sak før den sprakk i media, sa Jagland.

Jagland sier at han fikk vite i april at Riksrevisjonen skulle foreta undersøkelser av stortingspensjonistene. Han fikk informasjon om resultatet i forrige uke, ei uke før saken sprakk i media.