BANGKOK/PATTAYA (NA24): Kostnadsnivået i Thailand er på de fleste områder langt lavere enn i vesten og i Norge. Det gjelder også for spesialisthelsetjenester, selv om differansen ikke er like stor som på en del andre områder.

LOGSÅ:Norske optikerne blingser

Takket være en kombinasjon av høy kvalitet på tjenestene og lave priser leder Thailand an i helseturismens vekst i Sørøst-Asia.

Ifølge Bloomberg Business Week behandlet thailandske leger to millioner helseturister i 2010 – en firedobling siden 2000.

Mer enn 400 sykehus i Thailand utfører spesialisthelsetjenester og 14 sykehus innehar den strenge amerikanske sertifiseringsstandarden JCI.

Vellykket operasjon
NA24 traff norske Børre Kofoed Karaka og samboeren Mint på Bangkok Hospital Pattaya.

Vardøværingen Karaka har nylig fått utført en grå stær operasjon (katarakt) og er på besøk hos den erfarne øyekirurgen doktor Somchai Trakoolshoke-satian for kontroll.

- Inngrepet på Børre er utført med den nye teknologien refractive lens exchange, eller supersight, som vi kaller det. Det spesielle ved metoden sammenlignet med en vanlig grå stæroperasjon er at det blir satt inn en multifokal linse. Med denne linsen får pasienten evnen til å fokusere både på korte og lange avstander. I tillegg medfører en RLE-operasjonen at man ikke vil utvikle grå stær senere i livet, sier Trakoolshoke-satian.

Han forteller at Børres operasjon var vellykket, som 99 prosent av hans operasjoner er.

- Børre vil høyst sannsynlig ha et meget godt syn resten av livet og han slipper å bekymre seg for grå stær, sier den joviale doktoren. Mer om doktor Somchai kan du lese på hans internasjonale hjemmeside.

10.000 kroner spart
Bangkok Hospital Pattaya har mer enn 100 spesialister på lønningslisten og betjener cirka 110.000 helseturister årlig. Sykehuset regnes som et av de dyreste i Thailand, men allikevel har Børre spart inn flybilletten og vel så det.

-Tilsvarende operasjon i Norge koster cirka 50.000 kroner. Her betalte jeg 200.000 thailandske baht, eller om lag 40.000 kroner, sier Børre som tilbringer flere måneder av året i Thailand.

Besparelsen på 10.000 kroner er ikke eneste grunn til at den uføretrygdede nordmannen valgte et thailandsk sykehus fremfor et norsk.

Mer enn lav pris
- Både service, kvalitet og oppfølging er på topp. Somchai er så vidt jeg vet en av de mest erfarne øyekirurger i verden. Sykehuset bruker den mest avanserte teknologien tilgjengelig og du blir tatt godt vare på. Legene og sykepleierne er utrolig hjelpsomme. Og så skal vi ikke glemme at ventetiden på en operasjon er null, sier Børre.

Han forteller at hans 90 år gamle mor hjemme i Vardø måtte vente halvannet år på tilsvarende operasjon.

Kan spare mer
En gjennomgang NA24 har foretatt viser at det er penger å spare også på enklere operasjoner enn den Børre fikk utført.

Synskorrigerende operasjoner (for nærsynthet og langsynthet) ved hjelp av Lasik og bølgefront-Lasik teknologi koster mellom 24.000 og 34.000 kroner i Norge for begge øyne inkludert etterkontroller. På Bangkok Pattaya Hospital er tilsvarende pris 61.000 baht - cirka 12.200 kroner. På øyeklinikken Top Chargen Eye Center i nordvest-Bangkok er prisen 50.000 baht – cirka 10.000 kroner. Andre klinikker har priser ned til 38.000 baht (7.500 kroner).

Dette betyr at norske pasienter kan spare fra cirka 15.000 til 25.000 kroner på øyelaseroperasjon i Thailand. For mange vil det være nok til å dekke både flybillett og hotellutgifter for flere uker.

En detaljert prisoversikt over prisen på øyelaseroperasjoner i Thailand finner du her.