Gå til sidens hovedinnhold

Peruansk presidenten svekket

Bare seks måneder etter at Perus regjering ble skiftet ut, er det ny politisk krise i landet. President Alejandro Toledo skifter ut hele regjeringen og alle sine politiske rådgivere.

Selv den populære kvinnelige statsministeren Beatriz Merino ble bedt om å gå av i den knappe kunngjøringen som ble sendt ut fredag. Toledo varslet samtidig at han vil utnevne en ny regjering mandag, etter at Merino er kommet tilbake fra et besøk i USA, melder NTB-Reuters-AFP.

Han gjør det også klart at han sparker alle sine rådgivere, som de siste ukene har fått skylden for å ha gitt den upopulære presidenten dårlige råd.

Innfrir ikke
Toledo overtok som president for drøyt to år siden, men har siden ikke innfridd folkets forventninger verken når det gjelder bekjempelse av fattigdom eller arbeidsløshet. Han var skopusseren som ble president og den første Quechua-indianeren som har klatret helt til topps i det fattige latinamerikanske landet.

Men fattigdommen i Peru er som før, og i mai var protestene mot ham så omfattende at han måtte innføre unntakstilstand for å få slutt på streiker og veiblokader. Oppslutningen om Toledo er nå lavere enn noensinne. Bare 13 prosent av velgerne støtter ham, mens hele 80 prosent er misfornøyde med jobben han gjør.

Det har hjulpet lite at han i juni byttet ut regjeringen. Problemene har fortsatt, og nylig mistet han både utenriksministeren og forsvarsministeren, samt ministeren for utenrikshandel.

Ærlig støttespiller
Statsminister Merino har vært en viktig støttespiller for Toledo i gjennomføringen av reformer i offentlig virksomhet. Hun er regnet som en ærlig politiker som ønsker flere fagfolk uten for sterke partipolitiske bånd inn i regjeringen.

De siste ukene er hun imidlertid blitt utsatt for massiv kritikk i nasjonale medier. Hun beskyldes for korrupsjon og er blitt omtalt som lesbisk, noe som er en stor skam i det konservative katolske landet.

Selv mener hun at det dreier seg om en bakvaskelseskampanje som er satt i gang for å stanse økonomiske reformer. Hun har anklaget sin forgjenger Luis Solari for å stå bak kampanjen, noe som førte til at Solari truet med rettssak både mot Merino og journalistene som siterte henne.

Det er ventet at Toledo vil ha store problemer med å finne en ny egnet statsminister. Forrige gang regjeringen ble skiftet ut, takket fire fremtredende kandidater nei, blant dem var forfatteren Mario Vargas Llosa.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere