Piggdekk reduserer risikoen for en dødsulykke på vinterveiene med hele 42 prosent om bilen ikke er utstyrt med en antiskrensfunksjon.

Det har vært mye fokus på den klimamessige gevinsten ved bruk av piggfrie dekk de siste årene, og mange av de største byene har med jevne mellomrom innført eget gebyr for biler skodd med piggdekk.

Nå viser en studie gjennomført av Trafikverket og Vectura i Sverige at bilister med piggfrie dekk på vinterføre løper en større risiko for å havne i alvorlige ulykker dersom bilen ikke er utstyrt med antiskrenssystem. Undersøkelsen konkluderer med at det kan være svært uheldig å kjøre med piggfrie vinterdekk på glatt føre.

- Dekkene har en større innvirkning på sikkerheten enn det vi har trodd. Tidligere studier har ikke vist så store forskjeller som nå, sier trafikksikkerhetsanalytiker Johan Strandroth på Trafikverket til Aftonbladet.

Studien bygger blant annet på granskning av personbilulykker med omkomne i vintersesongen i perioden 2000-2009. Bare ulykker med personbiler uten antiskrenssystem, men med godkjente vinterdekk, er gransket. (ANB)