Et fly fra flyselskapet Thomas Cook valgte onsdag å lande like etter takeoff fordi piloten luktet aske og flyet opplevde motorfeil.

Les også: Luftrommet åpent fredag

Flyet var på vei fra Manchester til Kreta for å plukke opp britiske turister som sto askefast, da piloten bestemte seg for å snu og lande.

- Vi har mistet luftkjølingen på en av våre motorer trolig som en følge av en forurenset ventil, sier piloten ifølge et opptak som har lekket ut til flyentusiaster, melder Daily Mail.

Piloten på Boeing 757-maskinen bestemte seg deretter for å returnere til Manchester, hvor flyet landet uten dramatikk.

- Vi har luktet aske i flyet og to ganger
Ifølge Daily Mail ble feilene først oppdaget mens flyet var på 16.000 fot. De fortsatte likevel opp til 39.000 fot, før de tok flyet ned igjen.

Kapteinene skal ha kommet med følgende tilbakemelding til bakkekontrollen.

- Vi har luktet aske i flyet og to ganger har en av våre luftventiler i motoren sviktet. Vi er ganske sikre på at det er vulkansk aske, sier piloten i opptaket.

Piloten blir deretter spurt om det er noen nødssituasjon om bord.

- Negativt. Men vi tror vi vil be om å få gå ned til 35.000 fot når vi får løst problemet. Det er mulig vi vil lengre ned hvis vi ikke kan få løst problemet.

Etter at flyet hadde landet, sier kapteinen.

- Etter at vi hadde tatt av og klatret oppover kunne vi lukte asken. Lukten varte en stund. Med en gang vi hadde nådd marsjhøyden på 39.000 fot mistet vi den ene luftventilen, så da tok vi alle forholdsregler med tanke på vulkansk aske.

- Feil i airconditionsystemet
En talsmann fra Thomas Cook sier til TravelMail at landingen ikke hadde noe med aske å gjøre.

- Feilen på flyet hadde ikke noe med aske å gjøre. Våre ingeniører i Manchester gikk over flyet etterpå og har lokalisert feilen til å ligge i airconditionsystemet. CAA har også blitt informert og har ikke gått noe videre med saken, sier talspersonen.

Saken viser uansett det hvor forsiktige pilotene nå er etter at flyforbudet ble opphevet.