Gå til sidens hovedinnhold

Piloten hadde 1,1 i promille

Flybesetningen ble stoppet på Flesland fordi de luktet alkohol. Nå er promilletestene klare.

BERGEN TINGRETT: (iBergen.no) Mandag ved 06.30-tiden ble sju besetningsmedlemmer fra et ukrainsk fraktefly pågrepet av politiet på Flesland lufthavn.

Sikkerhetsvakter varslet politiet etter å ha reagert på alkoholdunst fra de ukrainske flygerne, som var på vei ut til propellflyet Antonov 22. Flyet ankom Flesland lørdag og skulle mandag morgen videre til Baku i Aserbadsjan med oljeboringsutstyr.

Tre av dem ble tirsdag varetektsfengslet i fire uker, basert på rømningsfaren. Bergen tingrett ga politiet medhold i at det var sannsynlig at de ville forlate landet dersom de ble løslatt. Alle tre påkjærte avgjørelsen til Gulating lagmannsrett.

Feiret jul
Politiets utåndingstester viser at kapteinen hadde en promille på 1,1 og flyteknikeren hadde en promille på 1,4 klokken 10.25. Dommer Gunnar Thorkildsen i Bergen tingrett regnet ut at han hadde en promille på minst 1,9 da han skulle starte på jobb klokken 05.15 mandag morgen. Radioteknikeren har nektet å avgi promilletest og politiet venter nå på blodprøven for å få svar på promilleinnholdet.

Besetningen på gigantflyet, innrømmet i fengslingsmøtet at de hadde drukket alkohol søndag.

De tre forklarte at de feiret den ortodokse julen søndag med noen glass pils og litt sprit. Kapteinen forklarte at han sluttet å drikke klokken 20.00, mens de to kollegene hevdet å ha sluttet klokken 23.00. De tre mener den høye alkoholprosenten kan skyldes en fest de hadde natt til søndag. Da ble det konsumert store mengder vodka.

Motsatte seg fengsling
De tre mennene, som alle er 39 år gamle, motsatte seg fengsling og bedyret de ikke hadde til hensikt å rømme landet.

- De siktede har tatt alvoret i saken innover seg og ønsker å legge denne saken bak seg, sa de siktedes advokat Beate Hamre.

Presidenten garanterer
Ukrainas president garanterer for at det promillesiktede mannskapet på Antonov-flyet ikke vil rømme landet.

Advokat Beate Hamre gikk til det uvanlige skritt å føre et vitne i tirsdagens fengslingsmøtet. Robert Provoltja, som er de tre flyansattes sjef, garanterte på vegne av presidenten i Ukraina, at mannskapet ikke vil rømme landet.

- Selskapet som eier flyet er et statlig selskap og jeg har informert transportministeren som igjen har brifet presidenten i Ukraina om saken. Ukrainske myndigheter gir økonomiske garantier og stiller seg bak mine forsikringer om at de ikke kommer til å rømme landet. Det ville gjort denne situasjonen enda vanskeligere enn den allerede er, forklarte Provoltja i retten.

Flyet hadde en besetning på 17 personer, hvorav sju ble pågrepet og testet for promille. Fire ble løslatt etter avhør.

Les flere nyheter på iBergen.no.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai