Gå til sidens hovedinnhold

Piloter trener med dataspill

Forsvarets Hercules-piloter får så lite flytid at de bruker dataspill for å trene. Nå truer flere med å si opp.

GARDERMOEN (TV 2/Nettavisen): Mangelen på nødvendig flytrening så prekær at mange av pilotene på 335-skvadronen nå benker seg foran PC-en og spiller dataspill for å holde flykunnskapene ved like.

- Flere av oss brukerdataspill som et supplement når vi sitter hjemme for å trene på å fly, kaptein Eirik Mathisen til TV 2 Nyhetene.

I dag må hele Forsvarets transportskvadron dele på ett fly, og mannskapene er så langt unna NATOs minstekrav på 240 flytimer i året at, de kun med få unntak får lov til å fly utenfor Norges grenser.

- Jeg fløy faktisk en liten tur før helgen. Det var den eneste flyturen jeg har hatt på fire uker, sier han Mathisen.

Settes på bakken
Neste uke flyr det 39 år gamle Hercules-flyet ”Tor” sin siste tur. Da går de nødvendige sertifikatene ut, og ingen vet når de svært forsinkede søsterflyene som får livsnødvendig oppgradering i Canada egentlig blir ferdige.

Dermed står Forsvaret helt uten transportfly, og mannskapene som har blitt regnet som noen av verdens ypperste Hercules-piloter blir satt på bakken på ubestemt tid.

Truer med oppsigelse
Etter det TV 2 Nyhetene kjenner til, er tålmodigheten hos personellet ved 335-skvadronen så tynnslitt at flere av de ansatte truer med å si opp dersom politikerne ikke stemmer for et transportflykjøp før sommeren. Blant dem er skvadronsjefen selv.

- Jeg sa selv fra om at jeg ikke aktet å fortsette i denne jobben hvis det ble et nei. Jeg vurderer det slik at vi ikke vil være en reell skvadron i fremtiden dersom vi ikke får nye fly, sier skvadronsjef ved 335-skvadronen, major Espen Gaukild til TV 2 Nyhetene.

Får ikke Forsvaret nye fly raskt, frykter skvadronsjefen at Forsvaret mister viktig kompetanse.

- Den kompetansen vi er avhengige av for å fly på en sikker og god måte, er langt mer tidkrevende å opparbeide enn å anskaffe noen fly. Og vi er avhengige av å ha noe å fly og trene med for å kunne opprettholde den kompetansen, sier Gaukild til TV 2 Nyhetene.

Flyr sivilt i krigssone
Norge har over 700 soldater i Afghanistan. I dag må de fraktes rundt i det krigsherjede landet i et sivilt, nederlandskeid passasjerfly Forsvaret har leid inn. I tillegg kommer en rekke oppdrag Hercules-flyene skulle hatt i Norge, innen NATO, diverse nødhjelpsflygninger, og en rekke andre oppdrag som tidligere var hverdagen for Hercules-skvadronen.

I stedet må de norske Hercules-mannskapene stort sett drive med kontortjeneste.

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album