Gå til sidens hovedinnhold

Pipekonsert mot Høgmo og Norge

Norge fikk lite til å stemme mot verdens 115. beste landslag.

RGE - ASERBAJDSJAN:

OSLO (Nettavisen): Landslagssjef Per-Mathias Høgmo våkner trolig til en voksen porsjon kritikk lørdag morgen, etter fredagens begredelige 0-0-kamp mot Aserbajdsjan på Ullevaal stadion i Oslo.

- Vi er selvfølgelig veldig skuffet. Dette var en kamp vi ønsket å vinne, og det har vært fokuset hele veien, sier Høgmo.

I første omgang ble det produsert få norske målsjanser mot verdens 115. beste landslag. Martin Ødegaard kom ikke til sin rett på høyrekanten, og playmaker Stefan Johansen måtte seg mange baller bli slått høyt over midtbanen.

Det var ingen taktisk suksess.

- Det første kvarteret valgte vi å slå langt for å legge trykk på dem. Vi fikk dødballer. Så kom vi inn i en fase hvor vi ikke klarte å få tempo nok den siste halvtimen. Selv om vi satte fokus på dette i pausen, lykkes vi ikke med det. Derfor valgte jeg å legge om formasjon, forklarer Høgmo.

Fra start i andre omgang ble Ødegaard flyttet inn sentralt og plutselig hadde han mange positive involveringer.

Likevel ble det tamt og tannløst og sjansefattig.

Hvis man ser på statistikken til de seks spillerne som startet på midtbanen og i angrep i andre omgang, er det fullt forståelig. Til sammen hadde de 110 landskamper og 8 mål.

Høgmo valgte å bytte ut Alexander Søderlund, som nå har 19 landskamper og null mål, til fordel for Magnus Wolff Eikrem midtveis i andre omgang. Norge endret dermed formasjon fra 4-4-2 til 4-4-1-1, med Ødegaard i tierrollen rett bak Joshua King.

Erkjennelsen

Et kvarter før slutt fikk Adama Diomande komme inn. Norge avsluttet da med en offensiv sekstett med 60 landskamper og 3 mål på merittlisten før fredagens kamp.

Den statistikken ble ikke bedre. Nå har sekstetten 66 kamper og 3 mål.

- Vi skapte seks-sju målsjanser, veldig store, men så klarte vi ikke å score. Der trykker skoen for tiden. Det må vi bare erkjenne. Sånn var det mot Sverige også, da hadde vi seks målsjanser og null mål. Vi får se over tid hvem som viser at de klarer å score mål, sier Høgmo.

Kroatia og Italia spilte også uavgjort. Dermed kunne Norge ha tatt innpå to poeng og lagt seg på 12 poeng sammen med Italia, og bare vært to poeng bak gruppeleder Kroatia.

- Vi lot en gyllen sjanse til å komme i rygg på topplagene gå fra oss. Det er skuffende, konstaterer Per-Mathias Høgmo overfor MAX.

Ingen uttelling

Norges første sjanse kom etter en snau halvtime, da Joshua King kom seg ned til dødlinjen og la ut i feltet, som var rimelig tomt for spillere. Per Ciljan Skjelbred kom halsende etter bakfra, og fikk sendt av gårde et volleyskudd fra 16 meter som gikk like utenfor målet til Kamran Agajev.

Fem minutter senere slo Håvard Nordtveit en delikat og mør angusbiff av en pasning i bakrommet, fram til Joshua King, men Bournemouth-spissen maktet ikke å kontrollere ballen og gikk dermed glipp av en enorm målsjanse.

Norge fortsatte å presse bortelaget, og fikk sin hittil største sjanse da Alexander Søderlund på nokså uelegant vis kom seg til avslutning fra fem meter. Skuddet gikk rett på keeper, til stor frustrasjon for spissen som kom til fredagens match med null mål på 18 landskamper.

Aserbajdjan ligger på 115.-plass på den ferskeste FIFA-rankingen, mens Norge befinner seg på 64.-plass. Forskjellen burde ha vært mer synlig, men Norge viste for stor respekt for motstanderen til virkelig å utnytte det ferdighetsmessige overtaket man i teorien burde hatt.

Bedre etter pause

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo gjorde grep i pausen. Martin Ødegaard, som ikke fant seg til rette på høyrekanten, ble flyttet inn i midten fra start i andre omgang. Det ble også slått færre langpasninger.

Ti minutter ut i andreomgangen satte Høgmo i tillegg inn Pål André Helland for kaptein Per Ciljan Skjelbred, slik at Norge omsider fikk en naturlig kantspiller på banen.

Ødegaard ble dermed mer involvert i Norges offensive spill, og sto også for pasningen som spilte Helland fri like etter at Rosenborg-vingen kom inn. Dessverre fikk ballen postadresse «rad 5».

Høgmo gjorde en ny justering midtveis i andre omgang, da han byttet ut Alexander Søderlund til fordel for midtbanespilleren Magnus Wolff Eikrem.

Landslagssjefen gikk altså ned fra to spisser til én på stillingen 0-0.

Høgmo holdt seg også der da debutanten Adam Diomande kom inn, ettersom det var Joshua King som da gikk ut. Diomande viste seg fra en positiv side, men fikk ingen reelle målsjanser servert.

Resultatet ble altså det samme. Ingen mål.

Og bare ett poeng.

Norge ligger på tredjeplass i gruppe H etter fredagens duell på Ullevaal stadion, med ti poeng etter seks runder.

Kommentarer til denne saken