Gå til sidens hovedinnhold

Pirater kapret regjering

Nettpiratene bak The Pirat Bay har gått til full krig mot hjemmesidene til svenske styresmakter.

Onsdag var det en enormt storstilt razzia med over 50 politifolk i lokalene hvor nettpiratene hadde serverne sine. The Pirat Bay er verdens største fildelingsside det vil si at de har flest brukere. Etter at politiet tok beslag i serverne - har piratene nå valgt å gå til kamp.

Piratene har tidligere i uken slaktet det svenske politiets hjemmeside så den lå nede en periode. I natt har også den svenske regjeringens hjemmeside fått juling i tillegg til at politiet sine servere har krasjet på ny, melder Aftonbladet.

Herjet igjen lørdag

Rundt klokken ni lørdag morgen åpnet siden The Pirat Bay opp igjen ifra Nederland. Denne gangen kalte de seg The Police Bay som et spark til politiet, melder Expressen.

- Vi har bestilt nye servere, og med litt flaks kommer vi til å være oppe igjen på fredag, fortalte Fredrik Neij, som er en av personene bak nettstedet.

På morgenkvisten søndag har regjeringens sikkerhets- og it-avdeling febrilt jobbet med å få siden til å starte opp igjen – noe de klarte ved åttetiden. Det skal være en gruppering som ifølge avisen kaller seg ”World Wide Hackers”, som påtar seg ansvaret for angrepet.

Uskyldige deltagere

De skal ha konstruert en hjemmeside og på mange ulike diskusjonsforum oppfordret folk til å besøke denne. Det som så skal ha skjedd er at alle som har sett på hackernes nettside automatisk har blitt deltagende i angrepet på regjeringens hjemmeside. Grunnet den enorme trafikken skal serverne som driver hjemmesiden til regjeringen ha fått nok.

-Vi lagde hjemmesiden. Dessuten er nå tusentalls av uskyldige datamaskiner innblandet i angrepet, sier en person som utgir seg for å være hackernes talsmann til avisen.

NA24 - din næringslivsavis

300.000 nordmenn

Piratene i The Pirat Bay hevder de har over 1 million daglige brukere hvorav rundt 300.000 av disse skal være norske. Grunnen til at svensk politi ikke bare har buret inne piratene, er usikkerhet om informasjonen som ligger på fildelingssidene virkelig er brudd på opphavsretten. Film og musikkindustrien frykter at fildeling vil påføre dem tap i multimilliardklassen som følge av tapte salgstall. Filmindustrien i USA har alene anslått tapene sine til over 40 milliarder.

The Pirate Bay innholder såkalte torrents, som brukes til å laste ned filer. Men selve torrent-filer er bare filer som inneholder informasjon som nedlastingsprogrammer kan bruke til å finne det den egentlig leter etter, som for eksempel nye tv-serier eller filmer. Det ligger med andre ord ikke kopibeskyttet materiale ute på selve Pirate Bay-siden.

Bush bak razzia?

Sverige har vært en slags frihavn for nettpirater, med forholdsvis liberale lover rundt nedlasting av musikk og film. Ifølge SVTs nyhetssending Rapport var Det hvite hus i Washington innblandet da politiet konfiskerte serverne til The Pirate Bay.

-Vi applauderer svenske myndigheter, sier visepresident John G. Malcolm i den amerikanske lobbygruppen Motion Picture Association of America (MPAA), melder Dagens Næringsliv

At aksjonen skal ha kommet på initiativ fra et annet lands styresmakter har skapt sterke reaksjoner i Sverige.

- Det er en urovekkende trend at vår regjering ikke kan stå imot Bush-administrasjonen, sa den svenske riksdagsmannen Johan Linander til Svenska Dagbladet.

The Pirate Bay har vært kjent for sin spydige og frekke tone mot alle som har prøvd å stenge dem ned, enten det har vært amerikanske stjerneadvokater eller IFPI. Siden skal være bygget opp av en kjent høyreekstremist og mangemillionær samt at piratene finansieres av porno, melder Afonbladet.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken