Gå til sidens hovedinnhold

Pizzabaker: - Jeg eier milliardmalerier

Den svenske pizzeriaeieren hevder at han har originale Da Vinci-malerier, og at kopiene henger i Louvre-museet i Paris.

Brødrene Rizah og Senad Kulenovic flyktet fra krigen i Bosnia, havnet i Karlskrona i Sverige og åpnet en pizzeria.

De skal ha tilhørt en rik slekt som gjennom generasjoner har samlet på stor kunst fra Italia. Samlingen skal blant annet inneholde verk fra Leonardo da Vinci, skriver Aftonbladet.

- Arv
Kunsten har gått i arv, og skal aldri selges.

- Det er alltid overhodet i familien som har ansvaret for samlingen, og for ti år siden ble det meg, sier Rizah til Aftonbladet.

Gjennom kontakter i hele Europa klarte han å få på plass kunsten i Karlskrona. Kunstverkene skal være blant annet Leonardo da Vincis «Jesu fødsel» og 1700-talls kunstneren Jean Honoré Fragonards «Stjålne kyss». Maleriene skal være verdt henholdsvis to milliarder og 120 millioner kroner.

- Ekte
- Jeg er overbevist om at samlingen er ekte, sier den tidligere FN-diplomaten, professoren og kunstkjenneren Hans-Fredrik Samuelsson til avisen.

- Det er det verste skrapet jeg har sett under mine 67 år i kunstverdenen, sier tidligere leder ved Nasjonalmuseet i Stockholm, Per Bjurstrøm.

Samuelson er for øvrig prosjektleder ved den nye museet «Leonardo Da Vinci Ideale», som skal bygges i Karlskrona. Det er meningen at «originalverkene» skal vises der.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis