Gå til sidens hovedinnhold

Plaffet ned sine egne

To amerikanske soldater mistet livet da en av deres egne allierte rettet våpenet mot dem.

Den amerikanske hæren bekrefter nå at to soldater som mistet livet under en patrulje i Mosul i Irak 26. desember, ble skutt av en irakisk soldat, ifølge Reuters.

Skytingen fant sted under en felles patrulje med både amerikanske og irakiske soldater i den nordirakiske byen. Plutselig angrep den irakiske soldaten sine egne forbundsfeller.

- Tilknyttet opprørere
En talsmann for de amerikanske styrkene sier at det ikke er klart hvorfor soldaten åpnet ild, men to irakiske generaler sier til Reuters at angriperen i hemmelighet var tilknyttet sunniarabiske opprørsgrupper og så sitt snitt til å drepe da patruljen ble angrepet.

- Patruljen ble beskutt, og soldaten utnyttet situasjonen og drepte de to amerikanske soldatene. Han var en infiltratør for opprørerne, sier brigadergeneral Mutaa al-Khazraji til byrået. En annen general sier at skyteepisoden definitivt var planlagt, og ikke noe uhell.

Flørtet med kvinner?
Lokal presse rapporterte at irakeren skjøt mot amerikanerne fordi han så dem flørte med kvinner tidligere på dagen, men irakisk militærledelse avviser dette og sier at området der patruljen fant sted er så godt som ubefolket.

Den irakiske soldaten er satt i fengsel. Etter angrepet har den irakiske hæren innført strengere sikkerhetsrutiner for rekrutter.

I tillegg til de to som mistet livet ble tre andre amerikanere og en sivil tolk ble skadet. Dette er første gang det rapporteres om bevisst angrep på amerikanske soldater fra sine egne allierte.