Gå til sidens hovedinnhold

- Planla kjeller da datteren var 12

18 år gamle Elisabeth Fritzl måtte selv hjelpe pappa med de hundrekilos tunge dørene til sitt fangehull.

Stadig flere detaljer kommer nå ut fra avhørene av Elisabeth Fritzl (42). I avhør har Elisabeth fortalt hvordan hun selv måtte hjelpe faren å bære en 300 kilo tung dør som skulle forsegle inngangen til sitt eget fangerom.

Ifølge østerriksk politi kan faren ha planlagt skrekk-kjelleren helt siden 1978, da var Elisabeth kun 12 år gammel.

Lenket til stolpe
Da barna ble funnet, var fangehullet forseglet med hele åtte dører. Det kom fram under pressekonferansen mandag ettermiddag, ifølge Sky News.

Tre av dørene var i «sikkerhetsområdet» før inngangen til det 35 kvadratmeter store fangerommet.

I 1984 lå det bare ett rom bak fangedøra. I august samme år, da Elisabeth hadde hjulpet faren, ble hun dopet ned og lenket til en stolpe inne i rommet. Det var først da hun våknet opp alene, og lenket med kjetting til stolpen, at hun forsto hvilke planer faren hadde hatt.

I flere måneder levde hun lenket fast på denne måten. I begynnelsen slo hun på veggene og skrek så hun mistet stemmen.

- Det er umulig å uttrykke hvor ond denne mannen er. Den smerten han har påført familien er ufattelig, konstaterer politisjef Franz Polzer, som har ansvaret for etterforskningen av den grufulle voldssaken i Østerrike.

Normal hudfarge
Kerstin (19) ligger fremdeles i kunstig koma. Tilstanden hennes er noe bedret, men legene karakteriserer henne fremdeles som alvorlig syk.

De andre barna som er frigitt fra fangenskap, blir mer og mer livlige for hver dag som går, sier legene. De er fascinert av sine nye omgivelser, og hudfargen til barna er snart normal etter alle årene i kjelleren. Elisabeth har ifølge politiet krevd at barna skulle få d-vitaminer mens de var innesperret.

Bakgrunn: Her er skrekkjelleren

Ennå har ikke politiet undersøkt hele kjelleren. Arbeidsforholdene er svært vanskelige, ikke minst på grunn av stanken i rommet. Bare en liten vifte har gitt frisk luft til kjellerrommet hvor tre personer bodde på 35 kvadratmeter.

- Du slipper ikke så lett
Til politiet har Elisabeth fortalt hvordan hun skalv hver gang hun hørte nøklene i døra inn til kjelleren. Den lyden innebar nye seksuelle overgrep. I begynnelsen slo han henne hvis hun gjorde motstand. Til slutt orket hun ikke lenger gjøre motstand, men lot ham bli ferdig.

Da hun ble gravid med Kerstin (19) i 1989, håpet Elisabeth at hun skulle få komme på sykehus. Håpet ble knust av Josef Fritzl.

- Tro ikke at du slipper unna meg så lett, skal han ha sagt til henne.

De første ni årene levde hun i et enslig rom. Her ble hun voldtatt gjentatte ganger av pappa Josef Fritzl. Etter fem år kom deres første barn til verden. Kerstin (19) er jenta som er svært syk etter å ha levd hele livet i fangenskap. Hun blir nå holdt i koma for å hjelpe kroppen hennes å bli bedre. Tilstanden hennes har blitt bedre siden hun kom til sykehus.

Året etter Kerstins fødsel, kom Stefan til verden. Ennå bodde familien på ett rom, og barna måtte se på at bestefar voldtok deres mor. Etter voldtektene så Josef og barna på at Elisabeth lagde mat til dem. I alt fikk Elisabeth sju barn med sin far. Ett av barna døde.

Etter ni år ble fangehullet utvidet for å ha plass til de nyankomne barna. Politiet tror at barna i fangehullet da hjalp til med å bygge ut.

Sendt på kokkekurs
Overgrepene mot Elisabeth startet allerede da hun var 11 år. Som 15-åring ble hun sendt på kokkekurs. Det kan se ut som om faren allerede da forberedte henne på livet hun skulle starte noen år senere.

Politiet sa under en pressekonferanse mandag at Fritzl kan ha planlagt bygging av fangehullet siden 1978.

- Man får frysninger når man tenker på hvorfor faren ønsket at hun skulle bli kokk. Det er som om han trente henne for et liv i slaveri, sier tidligere kolleger ved Rosenberg restaurant i Amstetten i Australia. To år etter at hun startet sin praksis der, forsvant hun. Pappa Fritzl fortalte restaurantsjefen at hun hadde rømt, og at hun ikke ville komme tilbake.

Reklame

Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris