Gå til sidens hovedinnhold

- Planla massemordene sammen

Matti Saari og Pekka-Eric Auvinen ønsket hverandre til lykke med skolemassakrene.

Finsk politi mener de to drapsmennene Pekka-Eric Auvinen (18) og Matti Juhani Saari (22) planla skolemassakrene sammen.

- Dersom ikke jeg lykkes, så kommer du sikkert til å klare det, skrev de til hverandre på internett, melder finsk TV4. Det skriver aftonbladet.se.

Les også: - De hadde kontakt med hverandre

Ekskjæreste
Det er en tidligere kjæreste av Saari som forteller om kontakten mellom de to massemorderne. Jenta, som kalles Mari, skal ha brutt forholdet etter skytingen i Jokela i fjor, da Pekka-Eric tok livet av åtte mennesker.

- Vi gjør det sammen, og dersom jeg ikke lykkes, så lykkes sikkert du. Og husk å bruke ditten og datten, forteller Mari at det sto i beskjedene mellom Matti og pekka-Eric.

Politiet mener opplysningene trolig stemmer.

- Hendelsene er så like at det er utrolig dersom de to ikke har vært i kontakt, sier etterforsker Jari Neulaniemi.

De to spilte også Battlefield 2 på nett sammen, og politiet tror de ha kommunisert med hverandre også her.

Samme våpenbutikk
I tillegg har det kommet fram at Saari kjøpte sin 22-kaliber Walther PKK i samme våpenbutikk i Jokela som Pekka-Eric Auvinen kjøpte sin Zig Zauer. Det betyr at 22-åringen har reist over 60 mil for å få tak i våpenet.

Saari fikk en midlertidig våpenlisens på sensommeren i år, og gikk til innkjøp av en pistol i august. Tirsdag gikk han inn på sin egen skole i Kauhajoki, og skjøt og drepte ti mennesker. Ni av de drepte var elever, åtte av disse igjen var kvinner.

Auvinen kjøpte sin pistol og 500 patroner 2. november 2007. Fem dager senere tok han livet av åtte mennesker, inkludert skolens rektor og helsesøster, og skadet 13 andre.

Endrer lovene
Massakren i Jokela førte til en stor utredning, men likevel dukket aldri navnet til Saari opp.

En av grunnene kan være at politiet ikke fikk undersøke mailen til Auvinen. Det tillater ikke finsk lov. Nå skal loven endres, for å undersøke Saaris aktivitet på internett i detalj.

Også våpenloven skal gjennomgås. I Finland kan en person på 15 kjøpe jaktvåpen dersom foreldrene gir samtykke. Det er også et av landene med flest våpen i verden.

- Saari tente lys
Hendelsen har også ført til at politiets rolle skal granskes, ettersom politiet allerede uken før hadde Saari i søkelyset. Grunnen var at elever ved skolen hadde funnet et tent stearinlys utenfor skolen.

- De som fant lyset begynte deretter å surfe på nettet og fant trusler der. På fredag kontaktet de politiet, sier politidirektør Mikko Paatero.

Saari ble deretter kalt inn til avhør og politiet ransaket hybelen og datamaskinen hans. Politiet fant likevel ingen grunn til å holde Saari i varetekt eller ta fra han våpenet.

Dagen etter gikk 22-åringen amok i et klasserom på sin egen skole.

Politimannen får krisehjelp
Politimannen som avhørte Matti Saari dagen før skolemassakren i Kauhajoki hadde 30 års erfaring.

Han får nå krisehjelp, skriver hbl.fi.

Saari skal i avhøret ha svart på spørsmålene og forklart seg blant annet om You Tube-videoene på en måte som ikke virket alarmerende.

Ifølge krisearbeiderne kunne ikke politimannen handlet annerledes ut fra det han da visste.

Reklame

Den strykefrie skjorta er blitt enda bedre

Kommentarer til denne saken