Gå til sidens hovedinnhold

Planla skolemassakre i lang tid

Flere måneder i forveien planla Pekka-Eric Auvinen skolemassakren i Jokela.

Åtte personer ble drept av Pekka-Eric Auvinen i Jokela i Finland 7. november i fjor. 18-åringen startet å planlegge massakren allerede et halvt år i forveien. Han skal ha planlagt å drepe så mange som mulig.

Det går fram av en omfattende rapport om saken som politiet offentliggjorde 600 sider av torsdag, skriver finske Hufvudstadsbladet . 2.000 sider er unntatt offentlighet av medisinske årsaker eller av hensyn til ofrenes pårørende, skriver avisa.

Åtte måneder i forveien
Allerede 4. mars skriver Auvinen i sin dagbok at han har innledet operasjon «Main Strike». Hensikten er å skape kaos og forårsake så stor ødeleggelse som mulig. Han sammenligner seg blant annet med Gud.

Dagen etter skriver han dette i dagboken:

«Main Strike går framover med god fart. Senest på høsten er jeg bevæpnet og beredt til å virkeliggjøre operasjonen. Jeg skal drepe så mange av dere drittmennesker som mulig».

I dagboka henviser Auvinen blant annet til Vietnamkrigen, Oklahoma-bomben, skolemassakren i Columbine og diverse krigsspill.

«I beste fall oppstår massiv ødeleggelse og kaos eller til og med revolusjon. Jeg vil i alle fall at dette skal huskes for alltid og at det jeg fortsetter påvirker hele verden. Kanskje kan jeg få en etterfølger, jeg er jo et overmenneske, nesten Gud», skriver han videre i dagboka.

Kjøper pistol fem dager før massakren
2. november kjøpte Auvinen en Big Sauer Mosquito pistol og 500 patroner i en våpenbutikk i Jokela. 7. november tok han livet av åtte mennesker før han skjøt seg selv på skolesenteret i Jokela i Tusby. Tre av dødsofrene var kvinner, fem var menn. 13 personer ble skadet i massakren.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai