Gå til sidens hovedinnhold

Politiet anker løslatelsen

Maria Amelie (25) blir trolig sittende fengslet på Trandum.

Borgarting lagmannsrett besluttet mandag ettermiddag å løslate Maria Amelie (25).

Politiets utlendingsenhet har nå besluttet å anke kjennelsen til Høyesterett.

- Politiets utlendingsenhet (PU) vil anke lagmannsrettens kjennelse og har bedt om at fengslingen opprettholdes inntil saken er avgjort av Høyesterett, opplyser PU i en pressemelding.

Amelies advokat, Brynjulf Risnes, mener PU har med anken valgt å opprettholde et unødvendig konfliktnivå i saken.

- Nå har Politiets utlendingsenhet (PU) fått så mange signaler fra så mange hold om at de har håndtert dette litt for bastant, så nå burde de ha lent seg litt tilbake. Hun kommer ikke til å stikke sin vei hvis hun blir løslatt, sier Risnes til Nettavisen.

Blir trolig sittende på Trandum
PU har begjært at anken skal ha oppsettende virkning, hvilket betyr at Amelie trolig blir værende på Tradum inntil videre.

Ifølge VG Nett er det ikke forventet at Høyesterett behandler anken før fredag, og dermed blir 25-åringen etter all sannsynlighet værende på Trandum fram til den endelige avgjørelsen blir tatt.

Det er ennå uklart hvordan lagmannsretten vil forholde seg til kravet om oppsettende virkning.

- Jeg må først finne ut hva lagmannsretten bestemmer, men ut fra erfaring så blir hun nok sittende, sier Risnes.

Advokat Risnes sier at Amelie var oppmuntret da hun leste kjennelsen fra lagmannsretten, men synes det er trist at PU valgte å anke løslatelsen.

- Hun har forståelse for at mange mener at hun ikke skal være i landet, men all dramatikken rundt med pågripelse og fengsling, opplever hun som en unødvendig mistenkeliggjøring. Og det er kanskje det hun reagerer mest på. Det at det er ulike meninger om hva hun har gjort i sitt liv, det har hun forståelse for, sier Risnes.

- Burde vært her sammen med oss
Kjæresten til Amelie, Eivind Trædal, skulle etter planen møte pressen på Litteraturhuset i forbindelse med løslatelsen.

Men pressekonferansen ble avlyst, og Trædal avholdt en demonstrasjon utenfor Justisdepartementet klokken 17.00.

- Jeg forstår ikke hvorfor ikke Maria kan stå sammen med meg i dag. Lagmannsretten har sagt at hun burde være her sammen med oss i kveld. Vi må sørge for at Maria får fortsette å bli i Norge, og fortsette å kjempe for alle de papirløse som ikke har blitt hørt, sier Trædal under demonstrasjonen. Opp mot 600 mennesker skal ha møtt opp på demonstrasjonen.

Amelie ble varetektsfengselet av Oslo tingrett før helgen, og fengslingen ble anket av 25-åringen. Hun har siden sittet fengslet på Trandum.

- Det var ikke åtte politimenn
Politiets utlendingsenhet har fått sterk kritikk av media og en rekke kritiske røster for måten politiet gjennomførte pågripelsen. Det er flere ganger blitt hevdet av ulike aktører at Amelie ble pågrepet av åtte polititjenestemenn. Dette blir imidlertid tilbakevist av politiet.

- Det var to tjenestemenn som pågrep. Ytterligere tre tjenestemenn var i nærheten og skulle sørge for at utenforstående ikke hindret pågripelsen. Det var altså totalt fem, ikke åtte, tjenestemenn på stedet, opplyser UP i pressemeldingen.

Reklame

NÅ: Stort salg på sport og friluft

Kommentarer til denne saken