Gå til sidens hovedinnhold

Politiet er også rystet

Statsminister Kjell Magne Bondevik ba i dag personlig politiets sikkerhetstjeneste om ta en ny sikkerhetsgjennomgang av politikernes sikkerhet. Også politiet i Oslo er rystet over drapet.

- Drapet på Anna Lindh har vært en vekker for oss. Vi kan ikke utelukke angrep og attentat her heller, og derfor har jeg personlig forsikret meg i dag om at tar en ny gjennomgang av sikkerheten til norske politikere, sier en rystet statsminister.

Føler seg trygg

Statsministeren sier at han aldri personlig har følt seg redd, selv om han har mottatt trusler.

- Sikkerhetsopplegget rundt meg er så bra at jeg har ingen grunn til å ikke føle meg trygg. Samtidig er drapet på Anna Lindh en påminnelse om at ingen dessverre kan få garantier på at noe slikt ikke kan skje, og derfor er det viktig at vi får en ny gjennomgang av sikkerheten.

- Har politikere og politiet i Norden vært for naive når det gjelder sikkerhet?

- Vi har i det lengste håpet og trodd at noe slik ikke skal kunne skje. Som politikere ønsker vi ikke å mure oss inne, og derfor er det så viktig å få kartlagt hva som har skjedd. Hvis drapet er begått av en person i psykisk ubalanse kan det være vanskelig å beskytte seg mot slike drap, sier Bondevik som sier at det er en tankevekker at Anna Lindh døde 11. september.

- Samtidig er det selvfølgelig alt for tidlig å si noe mer om dette før vi vet mer om hva som har skjedd.

Mer politi

Fungerende politimester i Oslo politidistrikt, Roger Andresen, sier til TV 2 Nettavisen at drapet på Anna Lindh har gjort et stort inntrykk også på politiet.

- Vi har bestemt oss for å være mer synlig de siste dagene under valgkampen. Vi har fått mange telefoner i dag, og vi ser også gjennom intervjuer med politikere at de er blitt engstelige for sikkerheten, sier Andresen.

Revurderer politikernes sikkerhet

PST er i ferd med å utarbeide en ny trusselvurdering etter drapet på den svenske utenriksministeren Anna Lindh.

- En oppdatert trusselvurdering som berører sikkerheten rundt norske myndighetspersoner er snart klar og vil bli oversendt Justisdepartementet og regjeringsapparatet, sier informasjonssjef Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til TV 2 Nettavisen.

Statsminister Kjell Magne Bondevik ba torsdag om en gjennomgang av beredskapen, og den nye trusselvurdering er straks klar.

- Dette er en kontinuerlig prosess basert på opplysninger som er tilgjengelig for oss, sier Hugubakken.

Samarbeider med svenskene

Han vil ikke si noe konkret om beredskapen rundt norske politikere i dag eller om konkrete tiltak som kan bli iverksatt.

- PSTs oppgave er å gi anbefalingene. Det er ordinært politi som iverksetter tiltakene.

Norsk sikkerhetstjeneste samarbeider også med svensk politi.

- Vi er i løpende dialog med samarbeidende tjenester i de nordiske landene, sier Hugubakken.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem