Garland (NTB-AFP-Ritzau): Ekstra sikkerhetsvakter ble kalt inn forut for utstillingen i Texas som ble angrepet av væpnede menn natt til mandag. Arrangøren mener det var riktig å vise utstillingen.

De to personene som gikk til angrep på en sikkerhetsvakt ble begge drept i den påfølgende skuddvekslingen på parkeringsplassen utenfor Curtis Culwell Center i Dallas-forstaden Garland. Sikkerhetsvakten er siden blitt skrevet ut fra sykehuset etter å ha fått behandling for skuddsår i beinet.

Gjerningspersonenes bakgrunn er foreløpig ukjent. Identifiseringen må vente fordi de to likene ble liggende nær en bil som politiet undersøker for sprengstoff. Ifølge observatørgruppen Site har en kriger fra Den islamske staten (IS) skrevet på Twitter at to av deres sympatisører står bak angrepet, men ingen har så langt påtatt seg noe ansvar.

Hovedtaler på arrangementet var den høyrepopulistiske nederlandske politikeren Geert Wilders.

– Jeg er sjokkert. Jeg snakket om karikaturene, islam og ytringsfrihet i en halv time og hadde akkurat forlatt bygningen, sier Wilders.

Forsvarer konkurransen

Avisen Dallas Morning News beskriver arrangementet i Garland som et antiislamsk arrangement. Et av innslagene i utstillingen var en tegnekonkurranse, «Tegn profeten», med en førstepremie på 10.000 dollar, skriver The Daily Beast. Beløpet tilsvarer om lag 76.000 kroner.

Arrangøren av den kontroversielle tegnekonkurransen er American Freedom Defense Initiative.

– Denne hendelsen viser hvor stort behovet for arrangementet vårt faktisk var. Ytringsfriheten er alvorlig truet, sa organisator Pamela Geller til CNN etter skyteepisoden.

Skytingen startet ved 19-tiden søndag kveld, rundt klokken 2 norsk tid, omtrent da arrangementet ble avsluttet. Omtrent 200 personer hadde møtt opp i Garland.

Det var kalt inn ekstra sikkerhetsvakter til arrangementet.

– Vi var forberedt på at noe slikt kunne skje, sier polititalsmann John Harn, som anslår at skuddvekslingen varte i cirka 15 sekunder.

Fikk kritikk

Arrangørene har hevdet at de bare utøver sin ytringsfrihet, men Garland Independent School District måtte tåle kritikk da de leide ut lokalene til AFDI. Islamske grupper skal ha kalt arrangementet «et angrep på islam».

Beslutningen om å holde utstillingen i lokalet ble ifølge Dallas Morning News tatt litt over en uke etter angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo, som hadde trykket tegninger av profeten Muhammed. Tolv personer ble drept da magasinets redaksjonslokaler i Paris ble angrepet i januar.

Det samme lokaler i Garland var for øvrig vertskap for et pro-islamistisk arrangement i januar, ifølge CNN. (©NTB)