Gå til sidens hovedinnhold

- Politiet gjør ikke jobben sin

- Politiloven er klinkende klar: Politiet skal selvsagt forfølge straffbare forhold der gjerningsmannen er kjent. Noe annet er helt uakseptabelt, mener justispolitiker Jan Arild Ellingsen (Frp).

TV 2 Nettavisen har forsøkt å få justisminister Odd Einar Dørum i tale i denne saken, uten å lykkes.

I løpet av hele forrige uke har TV 2 Nettavisen satt fokus på det faktum at Norge er på toppen av tyveristatistikken. I løpet av de siste dagene har mange fortvilede lesere sendt inn historier der gjennomgangsmelodien er innbrudd der gjerningsmannen er kjent – men sakene blir henlagt av politiet.

Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen er andre nestleder i Stortingets justiskomité. Han er provosert over at terskelen for å etterforske tyverisaker er så høy.

- Ingen tvil om at det er for enkelt å være småkriminell i Norge i dag, påstår Ellingsen.

- Forventer bedring
- I fjor var det nærmest unntakstilstand i politiet. Vi opplevde det finurlige at Arbeiderpartiet og regjeringspartiene kuttet i politibudsjettet, og terskelen for at politiet rykket ut var veldig høy. Jeg forutsetter at denne trenden snur i 2005, for nå er politibudsjettet styrket med over en halv milliard kroner. Dersom ikke situasjonen bedrer seg i år, skjønner jeg ingenting. Da er det ikke midlene det står på, men organiseringen av politiet, mener justispolitikeren.

- Forstår frustrasjonen
Fremskrittspartiets talsmann skjønner frustrasjonen til de som har sendt inn sine historier.

- Det er helt uakseptabelt at saker blir henlagt når man kjenner identiteten til gjerningsmannen. Sånn skal det ikke gjøres. Politilovens paragraf 2 og 3 er helt klare. Selvsagt skal politiet straffeforfølge disse sakene. Men dessverre virker det som om at de som har gjort masse ulovlige ting, ikke blir straffet for de mindre alvorlige forholdene. I så fall har vi en utfordring i forhold til straffeutmålering. Slik det virker i dag, virker det ikke som om de kriminelle får mer straff om de gjør 20 eller 30 brekk.

- Vi mener hver enkelt kriminell handling må behandles individuelt. Slik det virker i dag, har ikke lovlydige borgere samme rettsvern som de kriminelle, mener Jan Arild Ellingsen.

Reklame

Best i test: Maskinene som gir deg sunnere frityrmat

Kommentarer til denne saken