Gå til sidens hovedinnhold

Politiet: - Ikke spor av seksuelt misbruk

Den foreløpige obduksjonsrapporten av Sigrid Schjetne (16) viser ikke tegn til seksuelt misbruk.

OSLO TINGHUS (Nettavisen): - Vi har mye arbeid fremfor oss og vi vet ikke hvor vi kommer til å ende. Vi vet ikke hvor hun er drept, når hun er drept eller hvordan hun er drept, sa politiadvokat Cecilie Gulnes etter dagens fengslingsmøter i Oslo tingrett.

Siste: - Obduksjonsrapporten har så langt viser ikke spor av at 16-åringen skal ha vært misbrukt, og vi minner om at siktelsen så langt kun gjelder forsettlig drap, sier politiadvokat Cecilie Gulnes til NTB.

De to siktede, to menn på 37 og 64 år, er siktet for drap eller medvirkning til forsettlig drap etter at Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) ble funnet drept i Oppegård sør for Oslo.

Politiet mener altså at de to mente å drepe Sigrid, men ikke at handlingen var planlagt. I så fall ville de to vært siktet for overlagt drap.

- Ingen påkjørsel
Videre sier Gulnes at det ikke finnes noen holdepunkter i etterforskningen for å si at Sigrid ble påkjørt.

- Vi har ikke en spesiell teori, vi er helt åpne for at det er mange mulige hendelsesforløp. Det jeg kan si, er at det så langt ikke er holdepunkter i etterforskningen på stedet der hun forsvant som tilsier at det har vært en ulykke. Men det vi mener det er grunn til å tro, er at hun raskt har vært fraktet bort fra stedet i en bil, sier Gulnes til NTB.

Politiet skal også ha dokumentasjon på at denne bilen passerte en bomstasjon ikke langt fra Østensjø i det aktuelle tidsrommet natt til 5. august, noe som kan knytte 37-åringen til stedet Sigrid forsvant.

Begjærte seg løslatt
Politiet har beslaglagt og undersøkt flere biler, men den aktuelle bilen skal være den som 37-åringen skal ha kjørt hjem til Ålesund og levert til opphugging.

Politiet skal være av den oppfatning at den medsiktede 64-åringen medvirket til drapet, enten ved selve drapshandlingen eller forsøk på å dekke over den, skriver VG.

Torsdag ettermiddag ble de to fremstilt for varetektsfengsling. Fengslingen gikk for lukkede dører. Påtalemyndigheten har bedt om fire uker i varetekt under full isolasjon, mens begge de to siktede har begjært seg løslatt.

Gulnes sier at de to primært er siktet fordi Sigrid Giskegjerde Schjetne ble funnet død på tomten som 64-åringen disponerer på Kolbotn utenfor Oslo.

Nye bevis
- De ble siktet ut ifra en vurdering av måten hun ble funnet på, gjemt på og framsto på, sett i sammenheng med måten hun forsvant på. Hun forsvant uten å etterlate seg spor på stedet bortsett fra de gjenstandene politiet har funnet, sa Gulnes. Sigrid ble altså funnet klokken 21 mandag kveld etter at politiet hadde aksjonert mot lokalene til 64-åringen to timer tidligere. Nettavisen kjenner til at hun var pakket inn i klær og plast.

Gulnes sier også at Sigrid var forsøkt skjult, uten at hun ønsker å gå nærmere inn på dette.

I tillegg til funnet mandag har politiet gjort nye kriminaltekniske undersøkelser i ettertid som har gitt nye funn som knytter de to personene til Sigrid

- Om omfattende avhør av de siktede gjenstår. Det vil hele tiden komme nye opplysninger i saken som det vil være aktuelt å konfrontere dem med, sier Gulnes.

Når det gjelder obduksjonsrapporten, så har politiet så langt bare fått en foreløpig rapport. Den konkluderer ikke med når, eller hvordan Sigrid ble drept, og eller hva som skjedde med henne før drapet.

- Ikke grunn til mistanke for forsettlig drap
- Vi har prosedert på at det ikke er skjellig grunn til mistanke for forsettlig drap, slik politiet mener, sa 37-åringens forsvarer John Christian Elden til pressen etter fengslingsmøtet.

Den siktede 37-åringen, var ikledt en hvit t-skjorte, da han ankom rettssalen.

Han så ned og mot sin forsvarer John Christian Elden. Siktede motsatte seg å bli fotografert og filmet under fengslingsmøtet, men var innstilt på at forhandlingene skulle gå for åpen rett.

- Ordensforstyrrelse
Elden sier hans klient før han ble pågrepet var siktet for en fredsforstyrrelse i Ålesund på forsommeren i år. Etter likfunnet i Oppegård ble han klokka 04 på natten tirsdag siktet for drap.

- Han har det ikke greit og fastholder at han ikke er skyldig, sier Elden.

Også 64-åringens advokat Aase Karin Sigmond sier at hennes klient ikke erkjenner noen form for straffskyld. Sigmond opplyser at mannen også er siktet for dokumentforfalskning.

- Det eneste jeg kan si er at han ikke erkjenner straffskyld. Dokumentforfalskningen gjelder falske bilskilt. Jeg synes klientenen min fremsto som ryddig og klar. Han har forklart at han ikke på noen som helst har vært involvert i denne saken, sa hun etter at fengslingsmøtet var ferdig.

Sigmond sa at hennes klient nå forsøker å hjelpe politiet å oppklare saken så langt han kan.

Dommerne besluttet at fengslingsmøtene gikk for lukkede dører. Begrunnelsen for lukking er at pressen langt på vei driver sin egen etterforskning i saken.

Kjennelsen fra fengslingsmøtet vil foreligge i løpet av ettermiddagen og vil bli sendt ut til mediene.

Ønsket åpen rett
Mens påtalemyndigheten ba om lukkede dører, sa Elden at han ikke så behov for dette. Han sa det var hans klients ønske at fengslingsmøtet gikk for åpen rett. De samme gjorde 64-åringens forsvarer.

- De ville spekulasjonene som har vært i mediene i det siste, skader min klient. Derfor ønsket han åpen retten, sa Elden til pressen.

- Det han gir uttrykk for er at han ikke har begått noen straffbar handling, sa Elden og sa videre at 37-åringen også sier han ikke har vært på stedet.

- Den teorien har ikke nådd oss, så det får står for politiets regning, sier John Christian Elden.

Aase Karine Sigmond, 64-åringens forsvarer, sier at hun forholder seg til at hennes klient er siktet for drap.

Dagbladet skrev onsdag kveld at 64-åringen skal ha sagt til bekjente at han mistenkte en bekjent for å ha stått bak drapet. Et vitne skal ha forklart seg til politiet om dette tirsdag.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken