Gå til sidens hovedinnhold

- Politiet kunne hentet bildene

- Politiet kunne fått igjen de stjålne Munch-bildene like etter ranet, sier mannen som eier bussen der «Skrik» og «Madonna» ble oppbevart.

I denne bussen, på Kjeller noen mil nord for Oslo, lå kunstskattene Skrik og Madonna gjemt i ukene etter ranet. Bussen eies av Thomas Nataas, en av Norges fremste motorsport-utøvere. Nataas er tiltalt for grovt heleri, med en strafferamme på seks år. Nå forteller han sin historie til TV 2.

Rift i «Madonna»
Den helgen Munch-ranet fant sted for halvannet år siden, var Thomas Nataas i utlandet på motorsport-stevne. Da han kom tilbake til Norge oppdaget han at det hadde vært noen inne bussen. I noen senger lå to søplesekker gjemt under madrassene – og oppi dem lå kunstskattene.

- Du kan tenke deg at man blir ganske forfjamset når man ser noe sånt, så jeg gransket dem ikke akkurat. Men jeg så et helt ubetydelig, lite rift i «Madonna», forteller han til TV 2 Nyhetene.

Politiet mener at ransbilen ble kjørt av Petter Tharaldesen, og at det var han som plasserte bildene i bussen. Tharaldsen er en arbeidskollega av Thomas Nataas, og visste derfor om den avsidesliggende bussen. Nataas føler seg utnyttet.

- Jeg ga sterkt uttrykk for at jeg syntes det var helt forjævlig at de hadde gjort dette helt uten min vilje og viten, sier han.

Ringte ikke politiet
Likevel kontaktet ikke Nataas polititet. Han var redd for hva som kunne skje hvis han ble oppfattet som en tyster. Spørsmålet retten skal ta stilling til, er hvorvidt Nataas bør straffes for at han ikke ringte politiet eller ikke.

Noen uker etter ranet ringte en av ranerne til Nataas med bekjed om at bildene skulle hentes om kvelden fredag den 24, september klokken syv. Denne telefonsamtalen skal ha blitt avlyttet av politiet.

- Politiet visste
- Etter all telefonavlyttingen jeg har hørt de har drevet, mener jeg de må ha hatt full kontroll flere dager i forveien på at de bildene skulle hentes, sier Nataas.

Men politiet slo ikke til før han som hentet bildene var kommet ned til Esso-stasjonen på Kjeller. Da glapp bildene og forsvant i en fremme bil.

- Bildene burde vært kommet til rette for lenge siden. De burde vært tatt før eller etter at de ble hentet her, for ikke bare jeg, men også de som var med på dette og de som hentet det, har de hatt full avlytting på, sier Nataas.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken