Gå til sidens hovedinnhold

Politiet slaktes

Politiet får knallhard kritikk for etterforskningen som førte til at Fritz Moen urettmessig ble dømt for to drap.

REGJERINGSKVARTALET (Nettavisen): - Politiet i Trondheim har vært overbevist om at Fritz Moen var skyldig i begge drapene, og slik har de gjort seg skyldig i brudd på objektivitetsprinsippet, sa professor Henry John Mæland under pressekonferansen mandag ettermiddag.

Mæland har ledet det regjeringsoppnevnte utvalget som har sett på hvordan funksjonshemmede Fritz Moen kunne bli dømt for to drap han ikke hadde begått.

LES HELE RAPPORTEN HER

- Ikke objektiv etterforskning
Utvalgslederen viste til at vitner var blitt påvirket av politiet, samtidig som viktige beviser for at Moen var uskyldig, ikke ble overlevert statsadvokaten og domstolene.

- Enkelte bevis har nærmest blitt skjult i politirapportene, sa Mæland.

Han viser til at det blir nærmest umulig for den høyere påtalemyndighet å avsløre dersom politiet begår grove feil.

- Hvis politiet har gjort feil, som å skjule bevis, er det ikke mulig for den høyere påtalemyndighet, forsvarer eller domstolen å se dette. Man må kunne stole på det politiet legger fram, og derfor er det så viktig at politiet følger objektivitetsprinisippet, sa Mæland.

Privatetterforsker Tore Sandberg er den sentrale skikkelsen bak arbeidet som førte til frifinnelsen av Moen.

- Utvalget kommer med knusende kritikk av politiets etterforskning, sa Sandberg.

Han håper på en systemendring som forhindrer liknende polititabber i framtiden.

- Politi og rettsvesen må få økt ressursene betydelig, slik at alle etterforskningsskritt blir fulgt nøye opp.

Annen manns sæd
Dette er utvalgets konklusjoner:

HTML EMBED

politiet og påtalemyndigheten brøt flere ganger objektivitetsprinsippet

HTML EMBED

de sakkyndige opptrådte ikke objektivt og tilstrekkelig grundig

HTML EMBED

kravet om at tvil skal komme tiltalte til gode, ble ikke fulgt

På drapsofferet Sigrid Heggheim ble det funnet rester av en annen manns sæd, likevel konkluderte de sakkyndige med at de ikke kunne utelukke at sædrestene og blodflekkene kunne stamme fra Fritz Moen.

Et vitne som fant Sigrids regnjakke morgenen etter at hun skal ha blitt drept, ble av politiet tvunget til å endre forklaring. At Sigrid skulle ha blitt drept akkurat denne natten utelukket Fritz Moen som drapsmann, fordi han denne natten hadde vanntett alibi.

- Kan skje igjen
Mæland-utvalget mener at liknende justismordet kunne skjedd den dag i dag – over 25 år etter at Fritz Moen ble uskyldig dømt.

- Vi har ikke i løpet av de årene som har gått fått regelendringer som forhindrer at liknende kan skje igjen, påpekte Mæland.

Ikke forgjeves
Justisminister Knut Storberget lover å ta tak i utvalgets konklusjoner.

– Det er ikke mulig å gjøre ugjort den urett som samfunnet begikk mot Moen. Men det påhviler oss som et ansvarlig rettssamfunn å trekke mest mulig lærdom ut av denne saken for å unngå at noe lignende skjer igjen. Utvalgets rapport viser at det er begått graverende feil som har gitt et graverende resultat, sier justisminister Knut Storberget.

I fjor høst - da Fritz Moen ble frikjent for drapet på Torunn Finstad - kom Storberget med en unnskyldning på vegne av den norske stat. Frikjennelsen kom etter at Fritz Moen var død.

- Jeg skulle gjerne fortalt til Fritz Moen at han kamp ikke har vært forgjeves, sa justisministeren under pressekonferansen.

Reklame

Badetøy og bikini: De største trendene i 2021