Gå til sidens hovedinnhold

Politiet: - Vi gjorde alt riktig

Politifolkene som forlot Ali (37) gjorde akkurat det de skulle, mener sjefen deres.

(iOslo.no) Siste nytt fra Ullevål universitetssykehus er at Ali igjen er koblet til respiratoren.

- Situasjonen for Ali har forverret seg, og onsdag i ti-tiden ble han igjen koblet til respirator, sier familiens talsmann Jon Christian Foss til iOslo.no.

Se video: Anmelder politiet og ambulansepersonellet.

Se video: Abid Q. Raja: - Institusjonell rasisme.

Ifølge Foss regner legene med at Ali blir hjerneskadet etter ulykken.

- Han klarer ikke å fungere for egen maskin. Sykehuset regner med at hjerneblødningen har gitt en hjerneskade. Men de vet foreløpig ikke noe om hvor ille det er, sier han.

Tilsynssak
Helsetilsynet, ved fylkeslege Petter Schou, har opprettet en tilsynssak mot Ullevål universitetssykehus. Han har i dag formelt sendt et brev til sykehuset.

- Vi har forstått at Ullevål skal ha en intern gransking, og vi vil gjerne ha en rapport fra denne granskingen. Deretter vil vi følge det opp, både spørsmålet om personellets faglige vurdering og deres oppførsel, sier Schou til iOslo.no.

Fylkeslegen har allerede fått en foreløpig, muntlig rapport. I denne fikk han ikke klarhet i hva ambulansepersonellet hadde forklart etter hendelsen. Schou forteller at Helsetilsynet har mottatt klager fra to vitner til hendelsen, som også vil bli en del av saken.

185855

Tar det tungt
Ali er kjæresten til R&B-artisten Kohinoor Nordberg. Hun skal ifølge Foss ha det tungt.

- Hun har det vanskelig nå, på grunn av denne tunge beskjeden.

Det skal ha tatt to timer fra Ali ble slått ned til han fikk behandling på sykehuset. Til VG opplyser avdelingsleder Geir Bråthen ved nevrologisk avdeling ved St. Olavs Hospital i Trondheim at det er svært avgjørende for å få en hjerneblødende pasient til sykehuset tidlig. Ved å lette på trykket tidlig, gjør man pasientens restitusjon enklere, ifølge nevrologen.

Til tross for at Ali sannsynligvis har fått en hjerneskade, mener ikke stasjonssjefen ved Grønland politistasjon at hans politimenn gjorde noe galt i Sofienbergparken.

- Når det gjelder oppførselen deres, er det ingen grunn til å sette fingeren på noe. De gjorde akkurat det de skulle på stedet, sier stasjonssjef Kåre Stølen til iOslo.no.

Både politiet og ambulansepersonellet lot artisten Kohinoor Nordbergs kjæreste ligge igjen i Sofienbergparken etter at han hadde blitt slått ned, og han måtte selv ta taxi til Legevakten. Senere ble han fraktet til Ullevål universitetssykehus, hvor han ble operert for hjerneblødning.

Advokat vil anmelde
Advokat Abid Q. Raja som bistår mannen mener både politifolkene og ambulansepersonellet kan ha brutt loven, og vil anmelde dem for opptredenen på stedet. Stølen avviser blankt at politiet skulle gjort noe annet.

- Burde ikke politifolkene tatt ham med seg?

- Det var en del spesielt utstyr i den ene bilen, men de kunne sikkert fått ham med. Men han var bevisst, og de fikk ikke vite at han hadde vært bevisstløs etter at han ble slått ned, sier Stølen.

Han forklarer at det ble rekvirert en svartemaje (kassevogn, journ. anm.) som skulle komme og hente Ali, men at denne ble avbestilt.

- Det var ikke lenger noen grunn til å sende denne ut, når han tok taxi, sier stasjonssjefen.

Opphetet situasjon
Ifølge Stølen var det en svært opphetet situasjon etter episoden. 20-30 personer på stedet var svært oppbrakte over at ikke ambulansen tok Ali med seg.

- Det kunne ikke skjønne hvorfor ikke vi kunne beordre ambulansen til å ta ham med seg, men det har ikke vi noen myndighet til å gjøre, sier han.

Nå sier Stølen at det pågår en dialog mellom politiet og Legevakten rundt spørsmålet om hvorvidt ambulansepersonellet begikk straffbare forhold da de nektet å ta ham med seg.

- Det er mulig det blir en politisak, men det er ikke det i øyeblikket. Det er en vurdering som pågår. Vi sender over alle papirer og rapporter i saken, og så blir det en dialog på et høyere nivå, sier Stølen.

Avhører ambulansepersonellet
Det skal nå foretas flere vitneavhør rundt episoden. Da skal også ambulansepersonellet inn til avhør og forklare seg om det som skjedde.

Gjerningsmannen som slo ned Ali, er fortsatt på frifot.

- Vi har en god beskrivelse av mannen fra flere vitner. De mener det er en rundt 30 år gammel ghaneser som pleier å vanke i området rundt Sofienbergparken og Kuba på Grünerløkka, sier Stølen.

Samtidig som man jakter på gjerningsmannen, er Alis situasjon igjen forverret.

- Vi får håpe det går bra med ham, og at han ikke får varige mén, sier Stølen.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka