Gå til sidens hovedinnhold

Politiet vil ha dine bilder

Til nå har media vært mest pågående for å få tak i såkalte MMS-bilder - bilder tatt med mobil - fra ulykker og kriminelle hendelser. Nå melder politiet seg på.

- Vi ønsker denne typen bevis. Hvis publikum er i stand til å sikre informasjon, så er det etter vårt syn glimrende, sier etterforskningsleder ved kriminalavsnittet i Søndre Buskerud politidistrikt, Ole Thomas Bjerknes, til TV 2 Nettavisen.

Men politiførstebetjenten advarer publikum mot å utsette seg for unødvendig risiko for å sikre bevisene.

- Folk må ikke bli for ivrige. De må bruke hodet, sier Bjerknes.

Han sier at det ikke er begrensninger på hvilke bilder som kan være av interesse. Og han tror det er gode muligheter for at bildene vil bli brukt som bevis i retten, da teknologien blir stadig bedre.

- Ved trafikkulykker endres ting nesten alltid før politiet klarer å sikre stedet. Bilder av hvordan det ser ut med en gang kan være nyttig. Det vil være lettere å bruke et bilde enn at vitner skal forklare hvordan det så ut, sier Bjerknes.

Har ikke e-post
Til nå har ikke politiet den samme teknologien som pressen for å innhente publikums MMS-bilder. Fremdeles mangler mange polititjenestemenn ved landets politidistrikter tilgang på egen e-post. Grunnen er at politiets databaser skal skjermes og sikres mot hacking. Men nå deltar Søndre Buskerud politidistrikt i et pilotprosjekt som sikrer politiets databaser, samtidig som etterforskerne kan bruke Internett.

- For inntil 14 dager siden kunne ikke du sende e-post til meg. Det finnes sentrale tips-adresser for e-post, men ikke direkte til etterforskerne. Nå kan jeg motta tips og bilder direkte, sier Bjerknes til TV 2 Nettavisen.

Kodeord «POLITI» til 112 finnes ikke
Men hva publikum må gjøre for å sende MMS-bevis til politiet er fremdeles ikke avklart. I følge Bjerknes var det Drammens Tidende som satte søkelyset på muligheten, før politiet hadde rukket å legge en strategi.

Det finnes med andre ord ingen tjeneste hvor man kan sende MMS til 112 med kodeord «POLITI».

- Vi må vurdere behovet for en slik tjeneste dersom det blir stor pågang. Foreløpig er det opp til hvert enkelt politidistrikt hvordan de vil løse dette, sier assisterende politidirektør Odd Malme i Politidirektoratet.

- Ligger politiet litt etter i teknologiutviklingen?

- Det vil jeg ikke si. Vi følger med så godt vi kan, men vi er helt avhengig av et sikkerhetssystem som ivaretar politiets interesser, svarer Malme.

Politiførstebetjent Bjerknes i Søndre Buskerud politidistrikt oppfordrer likevel publikum i sitt distrikt til å sende bilder til politiets sentrale tipsadresse.

- Har du et elektronisk tips, men er i tvil om hva du skal gjøre, kan du bare ringe oss så finner vi ut av det, sier han.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?