Gå til sidens hovedinnhold

- Politiker bedt om å søke permisjon - vil ikke

Høyre-politikeren anker dommen, hvor hun er dømt for å ha mishandlet datteren.

Onsdag sprakk nyheten i mediene om den kvinnelige politikeren på Sørlandet som skal ha mishandlet sin datter i syv år.

Les også: Høyre-politiker dømt for vold mot datter

- Ikke etterkommet anmodningen
Kvinnen anker dommen, så den er ikke rettskraftig.

Generalsekretær i Høyre, Gunnar Kongsrud, sier at de fra sentralt hold i alle slike tilfeller oppfordrer de involverte om å søke permisjon mens saken pågår.

- Hun har hittil ikke etterkommet anmodningen, får Nettavisen bekreftet fra hennes overordnede torsdag morgen.

Nettavisen har vært i kontakt med kvinnens advokat, Sol Elden, for å få en kommentar til hvorfor hun så langt ikke har fulgt anmodningen fra politisk ledelse:

- Fordi hun ikke har gjort noe galt, og man i Norge ikke anses som skyldig før det foreligger en endelig dom.

Kvinnen: - Ikke enig
Onsdag ga Sol Elden følgende begrunnelse for anken:

- Vi er ikke enige i tingrettens vurderinger og resultat. Dommen er allerede anket inn til lagmannsretten.

Elden vil ikke kommentere innholdet i dommen.

Høyre: - Alvorlig og trist
Generalsekretær Kongsrud omtaler saken som «trist», uansett utfall:

- Dette er en alvorlig og trist sak for alle de involverte. Det foreligger nå en dom, men den er ikke rettskraftig, derfor vil saken bli videre håndtert i rettsvesenet, skriver Kongsrud i en e-post til Nettavisen.

- På generelt grunnlag vil de forhold som er beskrevet i medienes gjengivelse av dommen være uforenlige med inneha verv for Høyre. Siden dommen ikke er rettskraftig er vår anbefaling i alle slike saker at vedkommende bør søke permisjon fra alle verv inntil en rettskraftig dom foreligger, skriver Kongsrud videre.

Generalsekretæren skriver at partiet på nasjonalt nivå ikke vil kommentere saken ytterligere på nåværende tidspunkt, ettersom saken blir håndtert videre av kommuneforeningen.

- Sparket datteren i magen
Ifølge den 13 sider lange dommen skal den psykiske og fysiske volden ha skjedd over en periode på syv år.

Den fysiske volden skal ha bestått i at hun har kløpet datteren i armen, dyttet henne og/eller slått henne i ansiktet. Moren skal ha slengt henne i bakken, sparket henne i bakken og kalt henne «verste ungen på jord».

- Hun kalte henne feit, sa hun ikke var flink på skolen og klapset til henne i ansiktet, fortalte en venninne av datteren i retten.

Den dømte politikeren skal ifølge dommen flere ganger ha truet datteren med å ringe vennene hennes for å fortelle hvor fæl fornærmede var og at deres barn ikke burde være sammen med henne. Ifølge datteren skjedde dette en gang mens hun hørte på.

Kvinnen er dømt til ti måneders fengsel og til å betale datteren en erstatning på 60.000 kroner - av en enstemmig tingrett.

Den kvinnelige politikeren nektet straffskyld under rettssaken.

«Klapset i ansiktet, dyttet, sparket i låret og magen og lugget»
«Mobbingen har bestått i at moren har kalt henne feit, stygg, ekkel og ufyselig. Moren skal videre ha sagt at hun ikke skjønte at datteren hadde venner slik hun så ut,» står det i dommen.

Fornærmede fortalte i retten at hun «så lenge hun kan huske har blitt mobbet av sin mor».

Ifølge datteren skal moren blant annet ha rakket ned på hennes skoleprestasjoner, kalt henne dum og uttalt at det var utrolig at det gikk så bra som det gikk på skolen, ifølge dommen.

«Trakasseringen skal ha skjedd hyppig, fra i førstningen én gang i uken til flere ganger om dagen etter hvert som fornærmede ble eldre,» står det videre.

Datteren fortalte også i retten at moren i tillegg har vært fysisk voldelig mot henne, og fortalte om tre episoder, der hun skal ha blitt klapset i ansiktet, dyttet, sparket i låret og magen og lugget.

Retten finner det bevist at moren har utøvd vold mot fornærmede ved de tre konkrete anledningene.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem