Gå til sidens hovedinnhold

Politiker i USA poserte som nazist

Republikansk politiker avbildet med Waffen SS-uniform på nettstedet «Wiking».

Bare noen uker før mellomvalget i USA, har det dukket opp en pinlig sak for Det republikanske partiet.

Republikanernes kongresskandidat i delstaten Ohio, Rich Iott, ble avbildet med en nazistuniform i forbindelse med et medlemskap i en klubb som gjennomførte et rollespill av et militært slag fra andre verdenskrig.

Poserer med Waffen SS-uniform
På flere bilder poserer Iott med en Waffen SS-uniform, melder BBC. Amerikanske jøder er som kjent en stor andel av velgerskaren i USA, og høytstående medlemmer i Det republikanske parti forsøker nå å distansere seg fra Iott.

Iott har beklaget bildet, som har florert på Internett, og hevder at klubben også driver med rollespill fra andre æraer.

Klubben heter Wiking, og driver med rollespill av historiske, militære begivenheter.

Iott bekrefter at han er medlem av gruppen, men beklager hvis han har støtet noen.

- Historisk rollespill er en hobby som flere millioner av menn og kvinner driver med på verdensbasis. Jeg har vært involvert i historisk rollespill fra mange æraer siden jeg gikk på college, sier han i en uttalelse.

Beundrer nazistene
Men Iott har også uttrykt beundring for hva nazistene klarte å oppnå under andre verdenskrig.

- Jeg har alltid vært fascinert over at et relativt lite land, fra et militært ståsted, klarte å oppnå så utrolige ting. Jeg mener, de tok over mesteparten av Europa og Russland, og det krevde en kombinert innsats fra hele den frie verden for å overvinne dem. Fra et militært ståsted, så er det helt utrolig, sa Iott til avisen The Atlantic, som var de første som publiserte bildet.

Nazistbildene har skapt sterke reaksjoner i partiledelsen. Det republikanske partiet har også slitt med den ultrakonservative Tea Party-bevegelsen, som trolig har sørget for at republikanerne mister en senatsplass.

Navnet og bildene av Rich Iott er nå fjernet fra nettstedet Wiking.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien