Gå til sidens hovedinnhold

Politikere må tale USA midt imot

Norske politikere må velge mellom USA og eget embetsverk, dersom amerikanerne oversender en utleveringsbegjæring for mulla Krekar.

- Det er helt klart at rettsvesenets standpunkt er på kryssende linje med USAs interesser, og regjeringen er midt imellom. Vi har valget mellom å være snilleste gutt i klassen eller å stå på prinsipper, sier USA-ekspert, førsteamanuensis Ole Moen, ved Universitetet i Oslo til NTB.

Høyesterettsjustitiarius Tore Schei sa ifølge Aftenposten at Norge ikke kan utlevere personer som risikerer dødsstraff eller utilfredsstillende rettsforfølgelse da han orienterte den amerikanske justisministeren da han var på Norges-besøk.

John Ashcroft ville ikke kommentere hvilke skritt USA kan ta, men sa at de ikke vil bruke dødsstraff på terrormistenkte personer utlevert fra europeiske land.

- Jeg har ingen tro på at norske myndigheter vil få presentert et holdbart grunnlag for å utlevere mulla Krekar til USA, med mindre det dukker opp falske bevis mot ham, sier Krekars advokat, Brynjar Meling, til NTB.

Norske regler for utlevering av lovbrytere fra Norge til utlandet krever at vedkommende enten er siktet, tiltalt eller dømt i landet som krever utlevering. Regelene beskriver også de rettigheter en person som blir utlevert har krav på.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai