Gå til sidens hovedinnhold

Politimann dømt for vold

Politimannen banket opp Jihanger Ali Aziz med lommelykt. I dag ble han dømt.

Politimannen fra Ski er dømt i Nedre Romerike tingrett til 90 dagers betinget fengsel etter at han slo en innvandrer fra Irak til blods.

Politimannen var sammen med fire andre ansatte i politiet tiltalt for voldsbruk mot Jihanger Ali Aziz fra Irak og kona Hooma Mohammadi.

Han forklarte selv i retten at han hadde slått Jihanger Ali Aziz fra Irak så hardt i hodet at han begynte å blø.

Stoppet ikke for politiet
Det var lørdag 11. juni i fjor, like etter klokken tre på natten, at politiet slo til overfor Aziz og kona. Etter en lengre biljakt ble Aziz til slutt stoppet i sentrum av Ski. Tre politibiler måtte til for å sette en endelig stopp for biljakten.

Like etter episoden innrømmet kona til Aziz overfor TV 2 Nettavisen at mannen hennes ikke hadde stoppet for politiet, og at han kjørte med promille.

Under pågripelsen skal Aziz ha nektet å overgi seg, og politimennene hadde store problemer med å få kontroll over ham.

Får beholde jobben
Aktor i saken, Jan Egil Presthus, la ned påstand om at politimannen måtte fradømmes jobben sin, men ifølge dommen fra tingretten er det ikke nødvendig.

- XX er utvilsomt en meget dyktig og engasjert tjenestemann som her er funnet skyldig i å ha begått en feil. At han derved er uskikket til videre tjeneste er ikke nærliggende å tro. Retten kan derfor ikke se at grunnlaget for idømmelse av stillings tap er til stede. Denne straffart anvendes derfor ikke, heter det i dommen.

Ifølge dommen er det tatt hensyn til at politimannen i sin forklaring har erkjent «de faktiske forhold og ikke på noen måte forsøkt skape tvil om hendelsesforholdet».

Må betale
Politimannen ble i tillegg til betinget fengsel dømt til å betale Jihanger Ali Aziz en erstatning på 20.000 kroner. To av de andre politiansatte ble også dømt til å betale erstatning på til sammen 10.000 kroner til Aziz.

- Var nødvendig
Politimannen som ble dømt til betinget fengsel har jobbet i politiet i 14 år. Under sin forklaring i retten la han ikke skjul på at han hadde slått Aziz med en lommelykt, men argumenterte for at det var nødvendig for å få kontroll over situasjonen.

Aziz og kona ble dradd ut av bilen og lagt i baken. Både frontruta og vinduene på passasjersiden skal ha blitt slått inn. Ifølge tjenestemannen ble det brukt pepperspray for å få Aziz til å overgi seg.

- Da han ikke reagert på peppersprayen, tenkte jeg at han må jo ha luft. Jeg prøvde derfor å slå ham i magen, men klarte ikke å ramme han effektivt nok, forklarte politimannen til retten.

Da tok tjenestemannen frem en stor mag-light-lommelykt, og slo Aziz først i lårene, ryggen, og hodet.

- Da jeg så skadefølgene, så jeg at jeg hadde brukt mer kraft enn jeg ønsket, og at jeg ikke hadde klart å kontrollere kraften slik jeg ønsker, forklarte politimannen.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken