Gå til sidens hovedinnhold

Politimann tiltalt for underslag

Det er ikke alltid innleverte våpen forblir på politiets lager. Noen ganger tar de våpnene med hjem.

En politimann i Oslo er tiltalt for underslag av jaktvåpen. Tjenestemannen er nå suspendert fra sin stilling i Oslo politidistrikt.

Det var i august i fjor at en eldre kvinne ønsket å levere inn jaktvåpnene til sin avdøde ektemann: En Mauser salongrifle, en Browning halvautomatisk hagle, og en Mauser salongrifle. Men istedenfor å havne i politiets våpendepot, tok tjenestemannen med våpnene hjem.

- Det var Oslo politidistrikt selv som avdekket dette. Delvis som følge av utsagn som tiltalte selv kom med til kolleger, sier Jan Egil Presthus, sjef for Spesialenheten for politisaker. Det er spesialenheten som har tiltalt mannen for underslag, tjenesteforsømmelse og for å ha oppbevart våpen ulovlig.

Noen uker etter at mannen tok hånd om våpnene, fikk han ordre om å levere dem inn. Dette gjorde han.

- Dette er saker som er svært alvorlige. For det første kommer våpen på avveie, og i neste omgang er det ikke heldig for tilliten til politiet, sier Presthus. Han sier at saken ikke er unik. Også tidligere har tjenestemenn blitt tatt for tyveri og underslag.

22. desember 2005: Sivilt ansatt i Oslo politidistrikt dømt for 7 tilfeller av tyveri fra egen arbeidsplass.

18. september 2006: Sivilt ansatt i Oslo politidistrikt dømt for underslag av til sammen kr. 182 000 kroner fra passkontoret ved Manglerud politistasjon.

22. november 2006: Tjenestemann i Oslo politidistrikt dømt for bl.a. 11. tilfeller av underslag av penger og våpen og to tilfeller av tyver av pass.

24. november 2006: Tjenestekvinne i Telemark dømt for bl.a. 2 tilfeller av underslag av beslag i straffesak.

13. juni 2007: Tjenestemann i Rogaland politidistrikt dømt for 15 tilfeller av underslag av narkotikabeslag og ett tilfelle av tyveri av narkotika. 1.10.2007 Tjenestemann i Oslo politidistrikt dømt for bl.a. å ha borttatt 2 PC-er fra eget arbeidssted.

15. oktober 2007: Tjenestemann i Vestfold politidistrikt dømt for to tilfeller av tyveri, herunder tyveri av klokke fra pågrepet person og tyveri av bensin fra arbeidsgiver.

- Denne og andre saker er egnet til å sette fokuset på rutinene innad i politiet, sier Presthus.

Saken kommer opp i Oslo tingrett i april.