Politimannen som tok kvelertak på Eugene Obiora, som døde av skadene senere samme dag, har tidligere blitt anmeldt for rasistisk vold mot en vaskehjelp.

TV 2 Sumo: Se innslaget her

TV 2 Nyhetene avslører mandag at samme politimann også er anmeldt for vold mot en tredje innvandrer. Politimannen skal ifølge fornærmede ha tatt halsgrep på vedkommende.

- Døde av kvelning
I fjor døde norskafrikanske Eugene Obiora etter en pågripelse på et sosialkontor i Trondheim. Ifølge rettsmedisinerne døde 48-åringen av kvelning.

Sist fredag ble saken mot de fire politimennene som var til stede under pågripelsen, henlagt av Spesialenheten. Da sa leder Jan Egil Presthus følgende om politimannens kvelertak som resulterte i Obioras død:

- Det var snakk om en nødvergesituasjon.

La vaskehjelp i bakken
I 1999 ble politimannen som tok halsgrep på Obiora, anmeldt for rasistisk vold mot vaskehjelpen Sophia Baidoo. Hun ble lagt i bakken og hendelsen ble filmet av et overvåkingskamera. Politimannen ble frikjent også i denne saken.

Den samme politimannen ble .- omtrent på samme tid - anmeldt for voldsbruk mot en tredje innvandrer – en 28-åring.

- Han fikk sin bror til å fotografere skadene, og dette ble levert til Spesialenheten, sier mannens advokat Morten Aaberg til TV 2.

Lederen for Spesialenheten sier at han er ukjent med denne anmeldelsen. Det til tross for at det var SEFO (tidligere Spesialenheten) som henla Obiora-saken, og som har etterforsket den i sju måneder.

Spesialenheten har lagt ut en 19-siders rapport om Obiora på Internett, men vil overfor TV 2 ikke svare på hvorfor de er ukjent med anmeldelsen etter sju måneders etterforskning.

«Dro meg rett ned i gulvet»
Advokat Abid Raja fikk mandag høre om politimannens halsgrep på 28-åringen. TV 2 formidlet kontakten via telefon.

«Han politimannen tok kvelertak på meg og dro meg rett ned i gulvet», hører vi mannen si gjennom telefonrøret.

Raja reagerer på at samme politimann som fredag ble frikjent av Spesialenheten, tidligere er anmeldt for å ha tatt halsgrep mot en annen innvandrer.

- Det er all grunn til å spørre om hvorfor dette ikke har kommet fram tidligere, sier Raja til TV 2.