Gå til sidens hovedinnhold

Politirazzia mot Yamaha

Motorgiganten Yamaha ble i natt raidet av politiet på grunn av salg av helikoptre til Kina.

(NA24): Aksjonen var et ledd i granskingen av om japanske Yamaha har solgt førerløse helikoptre som kan brukes i militære operasjoner til Kina.

Statssekretær Shinzo Abe i det japanske handelsdepartementet mener Yamaha burde ha søkt myndighetene om lov til å selge helikoptrene til Kina. Ifølge Abe er myndighetene bekymret for at helikoptrene «kan utvikles til masseødeleggelsesvåpen».

Yamaha har innrømmet at de har solgt ni helikoptre til Kina, men hevder at helikoptrene skal brukes til landbruksformål.

Helikoptrene, som er av typen R-MAX, kan styres på bakken med bærbar pc. Ifølge BBC trenger man ikke mye opplæring for å kunne betjene helikoptrene. I Japan er det solgt om lag 1600 R-Max-helikoptre. De fleste brukes av bønder til sprøyting av kornåkre.

Yamaha har imidlertid markedsført helikoptrene som potensielle spionhelikoptre.

200 etterforskere aksjonerte mot til sammen 20 kontorbygg og private boliger i natt. Yamaha-aksjen ble hardt rammet av razziaen. Kursen falt åtte prosent på en helsvart dag på Tokyo-børsen.

Kinas økende økonomiske innflytelse i Asia og landets militære opprusting har ført til at Japans forhold til den gamle fienden stadig blir mer betent.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken