NEW YORK (Nettavisen): Nettstedet politifact.com har studert påstandene som amerikanske velgere er blitt servert av kandidatene til presidentvervet så langt i valgkampen.

Velgerne serveres suppe med hår i, for å si det sånn.

Politikerne lyver ofte

Nesten halvparten av påstandene - 44 prosent - som de republikanske kandidatene har kommet med, faller i kategoriene «hovedsakelig usant», «usant» eller «ren løgn».

Eiendomsmagnaten Donald Trump er verst. Hele 75 prosent av påstandene hans, er ifølge politifact usanne. 17 prosent faller i kategorien «ren løgn». Her ligger de andre kandidatene i snitt på 5 prosent.

- Trump forholder seg ikke til de tradisjonelle spillereglene i en presidentvalgkamp, og stilen hans innebærer også at han smører noe tjukkere på enn de andre, sier redaktør Are Tågvold Flaten i amerikanskpolitikk.no til Nettavisen.

Tågvold Flaten var selv til stede under den første debatten, som ble sendt på Fox News. Han er ikke overrasket over tallene fra politifact.

- Disse tallene stemmer godt overens med inntrykket mitt så langt, uten at en undersøkelse som dette kommer til å bety noe som helst for Trumps stand på meningsmålingene, mener USA-eksperten.

Bush tok Trump i løgn

Trump ble tatt i løgn også under onsdagens CNN-debatt, da han påsto at han aldri hadde forsøkt å skaffe gamblinglisens i Florida mens Jeb Bush var guvernør der - torsdag fastslo CNN at Bush hadde rett i denne påstanden; Trump prøvde å etable et kasino i Florida.

- Bush vant denne ordvekslingen mot Trump. Hvis Trump fortsetter å ha en like stor prosentandel usannheter i de kommende debattene, kan dette føre til at hans oppslutning på meningsmålingene svekkes. Det kan være spesielt skadelig hvis han gjentar de samme usannhetene, sier Alf Tomas Tønnessen ved Høgskulen i Volda til Nettavisen.

Tønnessen er en av Norges fremste eksperter på USA, og sitter også som president i ASANOR (American Studies Association of Norway).

Så langt har Trumps forkjærlighet for usannheter ikke skadet hans popularitet blant velgerne. Trump har ledet alle meningsmålinger på republikansk side i flere måneder nå.

- Det er nok en del forskjeller blant velgere når det gjelder viktigheten av å snakke helt sant. Noen velgere vil nok hevde at det er viktigere å fremstå som en sterk og fryktet leder, enn én som aldri sier noe uriktig, tror Tønnessen.

Bobby Jindal mest pålitelig

Ben Carson er heller ikke pålitelig. Den tidligere kirurgen har servert usannheter i 67 prosent av tilfellene som politifact har undersøkt (det bør påpekes at langt færre av Carsons påstander er blitt gransket).

Ted Cruz får den tvilsomme æren av å ta tredjeplassen på løgnhals-listen med sine 65 prosent.

Bobby Jindal er den mest pålitelige kandidaten, med bare 11 prosent usannheter på samvittigheten.

John Kasich scorer en andel på 30 prosent usannheter, Lindsey Graham på 33 prosent, mens Chris Christie og Jeb Bush lander på 32 prosent. Også Marco Rubio kommer relativt godt ut, med en prosentandel på 39.

- Jeg er en stor fan av faktasjekk-prosjekter, og de har mye å bidra med, kanskje særlig i valgkamptider. Det er imidlertid ikke uvanlig at kandidater pynter på eller forvrenger fakta i en presidentvalgkamp, og tv-debattene er intet unntak.

- Klokt av Rubio

- Bobby Jindal, Marco Rubio og Chris Christie fremstår som mest troverdige. Hvordan stemmer dette med deres inntrykk?

- Fra andre sammenhenger vet jeg at også disse kandidatene har en tendens til å pynte på eller vri fakta slik at det passer dem bedre, sier Are Tågvold Flaten til Nettavisen.

- Når det gjelder en mann som Marco Rubio, så kan det samtidig skytes inn at strategien hans så langt i nominasjonskampen har gått ut på å ligge nokså lavt i terrenget mens en mann som Donald Trump tiltrekker seg såpass mye oppmerksomhet. Da gjør han klokt i å lage minst mulig bølger.

Politifact vant Pulitzer-prisen i 2009 for sin faktagransking av presidentvalget den gang. Nettstedet eies av Tampa Bay Times.