Gå til sidens hovedinnhold

Polititabbe avverget av forsvarer

Politiet «glemte» å legge ved avgjørende bevis i en narkotikasak. Mannen risikerte fire års ekstra fengsel på grunn av tabben.

Den grove feilen i Finnmarks største narkotikasak noen sinne gjorde at Riksadvokaten tiltalte finnmarkingen etter den såkalte proffparagrafen, med en strafferamme på 21 års fengsel. Etterforskerne satt på over 2000 avlyttede samtaler og hevdet å kunne bevise at en 35 år gammel finnmarking ved seks anledninger hadde kjøpt til sammen en kilo amfetamin og 700 gram kokain for videresalg, skriver Aftenposten.

Men da mannens forsvarer John Christian Elden fikk tilgang til det politiet antok var overskuddsinformasjon, fant han bevis for at tre av de påståtte narkotikahandlene hadde gått i vasken. Da Elden la de «nye» bevisene frem for retten, reduserte påtalemakten tiltalen - til forsøk. Strafferammen ble nå 10 års fengsel.

Elden sier til Aftenposten at han ikke tror politiet bevisst har forsøkt å skjule bevis, men regner likevel med at Riksadvokaten nå vil ta et initiativ overfor politiet og innskjerpe at man ikke velger ut enkeltsamtaler som taler for straffeskyld og velger bort samtaler som kan motbevise dette.

Konstituert statsadvokat Ole Sæverud erkjenner at det er begått en menneskelig feil, men nekter å unnskylde tabben.

Kan skje i Nokas-saken
Advokat Elden, som skal forsvare Nokas-tiltalte Erling Havnå i Stavanger tingrett om halvannen uke, fikk nylig medhold i kravet om å få tilgang til bevis politiet mener ikke har betydning for dødsranet.

«Et system hvor innsyn nektes utelukkende basert på den ene parts - påtalemyndighetens - skjønnsmessige vurdering av et gitt materiales bevismessige betydning, er vanskelig å forene med dette prinsippet.» heter det i kjennelsen fra lagmannsretten.

Satsadvokat Tor Christian Carlsen, en av de to aktorene i Nokas-rettssaken, har påkjært lagmannsrettens avgjørelse til Høyesterett.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag

Kommentarer til denne saken