Gå til sidens hovedinnhold

Pøser ut oljepenger, ledigheten stiger

Norge pøser ut oljepenger, mens arbeidsledigheten fortsetter å stige.

Regjeringens reviderte nasjonalbudsjett som legges frem i dag, vil inneholde nye forslag om å bruke oljepenger.

Likevel fortsetter arbeidsledigheten rett til værs: På ett år har vi fått 34.000 flere arbeidsledige, eller en økning på 88 prosent. I tillegg har vi fått åtte ganger flere permitterte.

Norge er på ingen måte ute av den økonomiske krisen, selv om regjeringen bøter på konsekvensene ved å pumpe opp offentlig sektor. Det vi nå trenger er tiltak som hjelper private bedrifter gjennom stormen slik at de klarer å opprettholde varige, lønnsomme arbeidsplasser.

Oljen er vår redning
Storavisen New York Times har avlagt Norge en visitt, og artikkelen er tolket som en hyllest til den økonomiske politikken som drives her i landet.

Men hvis man leser artikkelen, er hyllesten egentlig til vår oljerikdom - og det faktum at vi over tid ikke har brukt opp oljepengene, men spart dem. Det er en politikk det har vært bred enighet om på Stortinget.

Også det norske bankvesenes roses fordi bankene ikke har lånt ut penger i øst og vest, og til nå styrt unna store utlånstap.

Olje for fritid
Men NY Times har ingen dyp analyse av norsk økonomi, selv om vi får ros for Oljefondets politikk om å kjøpe seg opp i aksjer under nedgangen i vinter. Avisen har for eksempel ikke fått med seg Oljefondets verditap på 633 milliarder kroner i fjor.

Du kan lese hele artikkelen her:Thriving Norway provides an Economics Lesson

Og det kanskje mest tankevekkende sitatet kommer fra Handelsbankens makroøkonom Knut Anton Mork, som sier at dette er et «olje-for-fritid»-program, og at nordmenn har lavere arbeidstid enn nesten alle andre industrialiserte land.

- Vi har mer fere enn flest land og ekstremt generøse trygdeytelser og sykelønn. En dag vil drømmen ta slutt, sier Mork.

Bedriftene sliter tungt
Massivt økt bruk av oljepenger skjuler at mange norske eksportbedrifter sliter tungt og sier opp folk.

De tre første månedene i fjor sank norsk eksport (utenom olje) med 12 milliarder kroner eller 13,7 prosent.

Norge uten olje mistet inntekter for fire milliarder kroner i i måneden, og gikk med nesten 30 milliarder kroner i handelsunderskudd.

Årsaken til at vi klarer oss godt er de enorme oljeressursene i Nordsjøen.

Det er en mager trøst for de mange private bedriftene som nå sliter, og som foreløpig har klart seg gjennom krisen på egenhånd.

Testen for det reviderte nasjonalbudsjettet er om regjeringen har skjønt det.

Kommentarer til denne saken